Predsedovia Konferencií vyšších rehoľných predstavených Európy sa stretli v dňoch 15.- 20. apríla 2024 vo Vranove u Brna na Valnom zhromaždení svojej Únie (UCESM). Konferenciu vyšších rehoľných predstavených na Slovensku na stretnutí reprezentoval jej predseda P. Juraj Ďurnek SchP.

Témou stretnutia bola Identita a budúcnosť rehoľného života v tejto dobe. Táto téma pochádza z posledného Valného zhromaždenia v roku 2022 v Holandsku, kde sa pozornosť sústredila na silné a slabé stránky, príležitosti a hrozby rehoľného života. Aj vzhľadom na prebiehajúcu biskupskú synodu o „synodalite“ rehoľníci vnímajú svoju charizmu a poslanie ako svoju silu, ale vidia aj svoju zraniteľnosť v poklese rehoľných povolaní. Preto Sr. Nathalie Becquart XMCJ (Francúzsko), podsekretárka biskupskej synody, predstavila jeden z aspektov synodality: zapojenie laikov do rehoľného života.

Zástupcovia rehoľníkov sa stretli aj so zástupcami Pápežskej komisie pre ochranu maloletých a riešili prvky špecifickej ochrany detí a mládeže v rehoľnej praxi. Zhromaždení mali možnosť diskutovať a sláviť liturgiu s pražským arcibiskupom Mons. Jánom Graubnerom, apoštolským nunciom v ČR Mons. Thaddeusom Okolo a brnenským biskupom Mons. Pavlom Konzbulom.

-kvrps-
Foto: Juraj Ďurnek, SchP a UCESM facebook

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *