V dňoch 28. januára až 2. februára 2024 navštívili sestry Congregatio Jesu (CJ) sestry pôsobiace na Ukrajine. V nedeľu 28. 1. popoludní spoločne s komunitou Užhorod-Seredne oslávili spoločným zdieľaním zakladateľku Máriu Wardovú.

Na druhý deň ráno, v pondelok 29. januára, cestovali s ukrajinskou sr. Anastasiou autom do Kyjeva. Po 11-hodinovej ceste dorazili večer do hlavného mesta Kyjev. Na ďalší deň navštívili kyjevsko-žitomirského biskupa Vitalija Krivického. Otec biskup vysoko ocenil prácu a apoštolát sestier CJ v Kyjeve, ich odvahu a svedectvo pomoci blížnym, ktorú preukazujú od začiatku vojny.

Sestra Agnesa CJ mu tlmočila skutočnosť, že sa na Slovensku modlíme za Ukrajinu a skoré ukončenie vojny, osobitne hovorila o adoráciách, ktoré majú staršie sestry v Dome sv. Jozefa na tento úmysel. Biskup bol dojatý a vyjadril všetkým sestrám svoju osobitnú vďaku a poslal požehnanie. Popoludní celebroval v komunite sestier svätú omšu o. Michal, vincentín, ktorý pochádza z Užhorodu.

Sestrám sa azda najviac do do srdca zapísalo stretnutie zasvätených s biskupom (1. februára) v Katedrále sv. Alexandra v centre Kyjeva. Stretnutie sa začalo prednáškou miestneho provinciála františkánov o zasvätenom živote, potom nasledovala moderovaná adorácia s pôsobivými spevmi a nakoniec svätá omša.

Neďaleko katedrály na námestí Majdan sa nachádza veľký zoznam mien a fotografií padlých vo vojne od jej začiatku a tiež zhorené tanky a autá a zvyšok veľkej bomby.

„Čo v nás osobne rezonuje najviac je, že si veľmi vážime ľudí na Ukrajine. Usilujú sa žiť a pracovať, aj napriek tomu, že v krajine je vojna. V Kyjeve idú ľudia ráno do práce, deti do škôlok a škôl, po uliciach mladé mamičky tlačia kočíky, v obchodoch sa predáva a nakupuje…a v tom všetkom denne viackrát znejú sirény a protiraketové alarmy ako pokyn ísť do úkrytu. Veľa bômb a dronov zo strany nepriateľa padá v noci. Večer si líhate do postele a neviete, aká bude noc. Ráno tiež neviete, aký bude deň a čo a kde môže „spadnúť z neba“. Ak ste mladý muž, neviete, či v deň, keď sa zobudíte, nebudete vyzvaný sa za pár hodín dostaviť na front. Tiež, či v ten deň nedostanete správu, že člen vašej rodiny na fronte zomrel alebo je zranený. V tom všetkom sa títo ľudia snažia normálne žiť a dúfať v lepšiu budúcnosť a majú veľkú vieru, že Ukrajina sa zachová a zvíťazí. Títo ľudia sú vám tiež veľmi vďační za akúkoľvek podporu a modlitby a keď ich o tom uistíte, veľmi si vás vážia a dali by vám z vďaky a dojatia aj svoje srdce,“ hovorí sestra Agnesa CJ.

„Sprevádzajme ich aj naďalej modlitbou, osobitne naše statočné sestry na Ukrajine, tamojšiu Cirkev a celý ukrajinský ľud, nech je naša modlitba zázemím, o ktoré sa môžu v čase neistoty oprieť,“ dodáva sestra Archanjela CJ.

TK KBS informovala Agnesa Jenčíková CJ a Archanjela Biathová CJ
Foto: Archanjela Biathová, CJ, Agnesa Jenčíková CJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *