Rada Konferencie vyšších rehoľných predstavených na Slovensku sa na svojom zasadaní 26. 2. 2022 zaoberala krízovou situáciou, ktorá vznikla pri vojenskom konflikte na Ukrajine.

Keďže Ježiš vyhlásil tých, ktorí šíria pokoj za blahoslavených a nazval ich Božími synmi, aj všetci zasvätení na Slovensku sa chcú stať šíriteľmi tohoto pokoja. Preto rehoľníci a rehoľníčky opäť poskytnú ubytovacie kapacity vo svojich kláštoroch najmä rodinám utečencov, ako to bolo v prípade prijatia migrantov zo Sýrie.

Rehoľníci od začiatku vypuknutia krízy pomáhajú na hraniciach s Ukrajinou, kde zabezpečujú teplé občerstvenie, deky, odevy a lieky. Pomáhajú pri tlmočení, poskytujú duchovnú a psychologickú pomoc a zabezpečujú transport osôb na naše územie. Mnohí rehoľní bratia a sestry zostávajú vo svojich komunitách na Ukrajine, aj po zahájení okupácie.

Chcú tak pomôcť postihnutým civilným obyvateľom skúšaných vojnou. Bola vytvorená aj modlitbová reťaz za mier vo svete, pokiaľ sa nenaplnia Božie slová: „Z mečov si ukujú radlice, zo svojich kopijí kosáky. Národ proti národu nezdvihne meč a nebudú sa viac priúčať boju“ (Iz 2, 4).

P. Juraj Ďurnek SchP
predseda KVRPS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *