V roku 2020 si pripomíname 70. výročie likvidácie kláštorov – násilného vyvezenia rehoľníkov z kláštorov komunistickým režimom počas tzv. Barbarskej noci, čím sa mal ukončiť život rehoľníkov a rehoľných komunít v bývalom Československu. Konferencia vyšších rehoľných predstavených na Slovensku prináša sériu dokumentov s názvom Barbarstvo moci, ktoré sprostredkúvajú svedectvo doby cez prizmu historických faktov a výpovedí svedkov. Súčasne ponúka v osobitných videách s názvom Svedectvom o barbarskej moci autentické výpovede tých, ktorí boli v čase Akcie K a Akcie R priamo v centre diania. V každom dokumente vystupujú členovia alebo členky z jednej slovenskej rehoľnej kongregácie.


Kostolná pri Trenčíne sa na niekoľko týždňov stala hlavným strediskom výchovy rehoľného dorastu. Štát chcel mladých rehoľníkov oddeliť od starších, aby ich tí svojím svedectvom nijako neovplyvňovali. Bolo potrebné zastaviť tajnú formáciu. Rehoľníci dostali novú serióznu ponuku – staňte sa novými ľuďmi – uvedomelými občanmi socialistickej vlasti.

Politické školenia, prednášky a diskusie striedali modlitby, sv. omše a iné duchovné aktivity. Pre mladých mužov, ktorí mali za sebou už niekoľkoročnú formáciu, boli však politické školenia len nepodarenou provokáciou.

Stavba Priehrady mládeže pri Púchove bola megalomanským projektom komunistického režimu nielen svojou veľkosťou, ale aj množstvom brigádnikov, pracovníkov a dobrovoľníkov, ktorí sa do stavby zapojili. Spolu ich bolo viac ako 40 000. Ešte voľnejší režim mal pomôcť odchodu rehoľníkov do civilu. Nepomohol. Ich životné boje s neľudským režimom pokračovali totiž ďalej.

Predchádzajúce diely Barbarstva moci a ďalšie príspevky k tejto téme nájdete TU.

© KVRPS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *