V Nitre na Lukovom Dvore 23. marca 2019 otvorili a požehnali nový dom miestneho duchovného centra. Slávnostnú svätú omšu celebroval v kaplnke tohto novopostaveného Domu Kána nitriansky biskup Mons. Viliam Judák. V príhovore po evanjeliu pripomenul spojitosť novozákonnej biblickej udalosti zo svadby v Káne Galilejskej so situáciou tých, ktorí budú prichádzať do tohto centra. Vodu svojho úsilia budú prinášať pred Božiu Matku, ktorá sa prihovorí, aby ju jej božský Syn premenil na víno, čiže na hodnoty prevyšujúce možnosti človeka. Nitriansky biskup poďakoval misionárom za ich prácu pre Nitru i celú diecézu. Na Lukovom Dvore pôsobia 21 rokov.

Nový Dom Kána sa nachádza v areáli parku a jeho fungovanie bude prepojené s Domom Srdca Ježišovho. Kapacita nového domu je 10 dvojposteľových izieb, zahŕňa bývanie pre novú komunitu Congregatio Jesu a súčasťou je aj kaplnka a tiež dve pustovne. Toto Duchovné centrum Lukov Dvor vedú misionári Najsvätejšie Srdca Ježišovho spolu so sestrami Našej milej Matky Najsvätejšieho Srdca Ježišovho z Kiribati. Zakrátko do neho príde aj komunita sestier Congregatio Jesu. Centrum sa nachádza dva kilometre od Nitry smerom na Jarok. V okolí dvoch budov je veľký park s chodníkmi, kaplnkou, krížovou cestou a ihriskom.

Pohnútami na stavbu nového domu v areáli bolo úsilie misionárov poskytnúť duchovnú pomoc viacerým ľuďom či komunitám. Doteraz jediná budova bývalého kaštieľa – Dom Srdca Ježišovho – kapacitne nestačila a neumožňovala centru ďalej sa rozvíjať. Provinciálna rada 28. novembra 2016 rozhodla, že na Lukovom Dvore sa postaví druhý dom.

Zdroj: biskupstvo-nitra.sk/Miroslav Lyko

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *