Zo zbierky na katolícke médiá podporili biskupi Slovenska 15 projektov za 65 559 eur. Schválili ich na plenárnom zasadnutí v Badíne. 

Ide o časť výnosu z pravidelnej zbierky na katolícke médiá zo 7. veľkonočnej nedele vo farnostiach na celom Slovensku. Sú to projekty, ktoré sa prihlásili do súťaže o mediálne granty Konferencie biskupov Slovenska. Na plenárne zasadnutie biskupov ich po posúdení predložila Rada pre spoločenské komunikačné prostriedky KBS. Biskupi vybrali 15 zámerov z 23 posudzovaných projektov. 

Na podporu vydávania pouličného mesačníka Cesta získala 7 000 eur Gréckokatolícka charita Prešov. Rovnakú sumu získal aj časopis Rebrík a ďalšie dva projekty. Štúdio RTVS Košice so Silviou Košťovou plánuje natočiť dokumentárny film o zrodení košickej Katedrály sv. Alžbety a Marek Poláček s P. Luciánom Boguckim, OFMConv. dokumenárny film o mučeníkovi minoritovi z dedinky Rad – br. Štefanovi Iglódymi. 

Šesťtisíc eur pôjde na vývoj aplikácie Michala a Andreja Mackových PrimaGuide. Poskytne zoznam trás a prehliadok v okolí cirkevných pamiatok. Päťtisíc eur získa Cor Sancti Martini a Peter Matis, ktorí chcú vytvoriť 47 evanjelizačných videí. Štvortisícovú podporu získal projekt Inštitútu Communio, ktorý bude mapovať činnosť farských pastoračných rád. 

Projekt Tajomstvá liturgie od dvojice kňazov Štefana Fábryho a Petra Staroštíka s mediálnym partnerom Rádiom LUMEN získalo dotáciu vo výške 4 000 eur. Tritisíc eur pôjde Centru konkrétnej pomoci Femina n. o. Použiť ich plánuje v projekte Plánuj prirodzene. Na sériu krátkych videokatechéz, v ktorých bude vladyka Cyril Vasiľ odkrývať krásu byzantskej tradície ukrytej v liturgii sv. Jána Zlatoústeho, poputuje združeniu Byzantinos 3 819 eur. 

Tritisíc eur získal projekt Spolku sv. Cyrila a Metoda. Jeho zámerom je spracovať filmový dokument o P. Michalovi Fedorovi SJ. Rovnakú sumu získal aj Matúš Demko a spoločnosť MOOVI, s. r. o., ktorí chytajú natočiť dokumentárny film o kandidátovi na blahorečenie Vendelínovi Javorkovi SJ. 

Podporu vo výške 2 340 eur získalo projekt Slovenskej katolíckej charity Daruj dobrý skutok. Jeho cieľom je vytvoriť 12 rozhlasových relácií. Na nákup autorských práv získala dvetisíc eur Masmediálna komisia pri Konferencii vyšších rehoľných predstavených. Rádio Mária Slovensko získalo 1 400 eur na vytvorenie klubu Carla Acutisa (relácia a brožúry pre deti a mládež). 

Ide o podporu masmediálnych projektov a projekty súvisiace s masmédiami. Výška príspevkov závisela od umiestnenia v súťaži. Na návrh masmediálnej komisie o podpore rozhodli biskupi Slovenska. Zvyšné projekty neuspeli. Na základe štatútu zbierky dostanú druhú časť zbierky TV LUX, Rádio LUMEN a Tlačová kancelária KBS. 

Zdroj: TK KBS
Ilustračný obrázok: Pete Linforth / Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *