Celá františkánska rodina vstúpila do oslavy 800. výročia františkánskych jubileí, v ktorých si pripomína niekoľko dôležitých udalostí z posledných rokov života sv. Františka:

r. 2023 – prvé jasličky v Grecciu (1223),
r. 2024 – stigmatizácia sv. Františka (1224),
r. 2025 – pieseň brata slnka (1225),
r. 2026 – tranzitus sv. Františka (1226)

Tieto jubileá sú príležitosťou pripomenúť si živým a inšpirujúcim spôsobom evanjeliovú charizmu, ktorú Duch Svätý vzbudil v Cirkvi skrze sv. Františka.

Počas roka 2023 bude pomocný biskup Bratislavskej arcidiecézy Mons. Jozef Haľko v Kostole Najsvätejšieho Srdca Ježišovho v Prievoze u sestier z Kongregácie dcér sv. Františka z Assisi slúžiť svätú omšu raz mesačne v nedeľu o 17.00 hod. so zameraním na toto jubileum. Prvé dva podcasty (TU a TU) sú k dispozícii v podcaste biskupa Haľka. Jeho cieľom je celý rok uvažovať o tom, čo sa stalo v tomto meste v roku 1223, kedy tu sv. František z Assisi pripravil vôbec prvý betlehem vytvorený zo živých postáv.

Greccio leží v diecéze Rieti, na severe talianskeho regiónu Lazio, pri hranici s Umbriou. Pápež František toto miesto navštívil v januári 2016 a v decembri 2019, kedy slávnostne odovzdal celej Cirkvi apoštolský list o zmysle a hodnote tradície betlehemských jaslí. V liste s názvom Admirabile signum (Nádherný obraz) Svätý Otec nabáda k udržiavaniu tejto tradície a k jej oživeniu tam, kde sa vytratila.

TK KBS (doplnené -fc-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *