Po dobrých skúsenostiach z minulého roku sa opäť zorganizovalo spoločné stretnutie mužských a ženských noviciátov v Kežmarku u sestier redemptoristiek. Stretnutie sa konalo v dňoch 17. – 19. 2. 2023. Organizačne ho pripravila s. Brigita Puchalová, SMVS, pomáhal jej br. Reginald Slavkovský, OP. Prednášku mal biblista a kežmarský pán dekan, prof. František Trstenský a prednášal na tému Povolanie apoštola Petra podľa Lk 5,1-11. Internoviciátneho stretnutia sa zúčastnilo 16 účastníkov: štyri novicky z troch ženských reholí a ich tri magistry, päť novicov z dvoch mužských reholí so svojimi magistrami a organizátori.

V piatok večer sa predstavovali jednotlivé noviciáty. Bol to obohacujúci čas nielen na fakty, ale ukázal sa aj tvorivý potenciál prezentujúcich: fotky, videjká, rozprávanie, hraná scénka, básnička… odkryl sa ich svet modlitby a vzťahov, ale aj spontánnej radosti zo života, humoru a záľub účastníkov.

Spoločné stretnutie mužských a ženských noviciátov býva menej študijné a je to viac o možnostiach vzájomného spoznávania a zdieľania. V sobotu dopoludnia boli účastníci na prechádzke, počas ktorej bolo dosť príležitostí na osobnejšie rozhovory. Dobrú náladu podnietil aj ranný výhľad na Vysoké Tatry so snehovými čiapkami.

Prof. František Trstenský sa najprv živo zaujímal o každého účastníka stretnutia. Prednášku začal tým, že chce ponúknuť nielen niečo z akademického biblického poznania, ale najmä podnety ako žiť zasvätený život. Vyjadril vďačnosť za možnosť biblických štúdií vo Svätej Zemi, do ktorej sa pravidelne vracia s pútnikmi. Písmo aj príbeh apoštola Petra sú preňho stálou fascináciou a niečo z jeho nadšenia sa prenieslo aj na účastníkov internoviciátu. Príbeh povolania sv. Petra vybral, aby ešte viac poukázal na tajomstvo povolania. Hoci vo vybranom úryvku z Lukášovho evanjelia na rozdiel od stručného Markovho textu je opísaný príbeh plný emócií a stupňujúcej sa dramaturgie, predsa nevystihuje všetko a nemôže preniknúť k podstate povolania. Vždy zostáva tajomstvom. Je to podobné, ako keď manželia môžu opísať vonkajšie okolnosti toho, ako sa zoznámili, ale prečo sa rozhodli spojiť svoj život práve s týmto partnerom a nie s niekým iným, na to nestačí len vonkajší opis a racionálne argumenty. Z tohto hľadiska je povolanie zázrakom a vlastne by sme ho mali radiť medzi také činy ako Ježišovo uzdravovanie, vzkriesenie mŕtvych, vyháňanie zlých duchov, utíšenie búrky, rozmnoženie chleba a pod. Je to zázrak a dar, lebo prekračuje možnosti toho, čo môže človek dosiahnuť vlastnými silami a vedie povolaných po nečakaných cestách Božej prozreteľnosti.

O. František často pripomínal krásu a silu Božieho slova a ukázal, ako je vyjadrená aj v tomto texte. Na Ježišovo slovo sa naplnili siete. Zo slova stolára boli ohromení skúsení rybári, takže sa ich zmocnila bázeň, pocit nehodnosti a hriešnosti. A keď ich Ježiš pozval stať sa rybármi ľudí, naznačil im tým, že jeho slovo dokáže napĺňať nielen siete rybami, ale aj ľudské životy zmyslom, krásou a požehnaním.

Svätý Lukáš mal rád proroka Izaiáša a jeho texty sú neraz ozvenou Izaiášových. Preto je podnetné pri rozjímaní nad povolaním Petra u Lukáša prečítať si aj povolanie proroka Izaiáša (Iz 6,1-13) a tieto dva texty porovnať. Účastníci dostali k tomu štyri otázky na samostatnú prácu a podnety k modlitbe nad textom o Petrovom zapretí a Ježišovom odpustení (Lk 22,54-62). V sobotu aj v nedeľu po podnetoch zo Sv. písma bol priestor na osobnú reflexiu v samote a po nej bol vyhradený čas na zdieľanie v skupinkách.

Počas spoločných dní sa novici s magistrami stretávali na modlitbách a liturgii v kaplnke, čiastočne aj so sestrami redemptoristkami a v jedálni pri jedle. V sobotu večer ich na spoločnej rekreácii spoločenské hry vrátili k radostnej detskej hravosti. Pri tom všetkom zažili rôzne odtiene srdečnej vzájomnosti a ľudskej aj duchovnej blízkosti.

Spoločná časť programu bola zakončená každý večer tichou adoráciou vystavenej Sviatosti. Do modlitby vkladali vďačnosť za dar a zázrak povolania s dôverou, že tak, ako Ježiš trpezlivo viedol Petra, chce s láskou a trpezlivosťou viesť aj ich.

Formátori si našli priestor okrem zdieľania sa k ponúknutým úryvkom z Písma aj na vymieňanie skúseností z formácie a zo spôsobov, akými sa vyrovnávajú so zmenami v Cirkvi a v spoločnosti: menší počet povolaní, tlak na medzinárodnú spoluprácu, väčšia krehkosť mladých ľudí, vplyv sociálnych sietí, potreba meniť pedagogický prístup. Toto všetko a mnohé ďalšie vplyvy nútia formátorov k zmenám a novej reflexii procesu formácie. Padol návrh, aby sa po rokoch opäť zorganizovalo aj samostatné stretnutie iba pre formátorov.

Reginald Slavkovský, OP a Brigita Puchalová, SMVS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *