Počas víkendu 29. 4. – 1. 5. 2022 sa zúčastnili ďakovnej púte k Svätému Otcovi Františkovi aj predseda Konferencie vyšších rehoľných predstavených na Slovensku (KVRPS), P. Juraj Ďurnek, SchP a zástupkyňa predsedu, sestra Renáta Jamborová, SSS. Na pozvanie Konferencie biskupov Slovenska na tejto púti zastupovali slovenských zasvätených.

Bohatý a výborne zorganizovaný program pripravili koordinátori a prípravný tím v spolupráci s o. Martinom  Kramarom a o. Ivanom Ružičkom. V Slovenskom ústave sv. Cyrila a Metoda, kde prišli aj biskupi, vládni činitelia a politici, mali príležitosť stretnúť sa s predstaviteľmi cirkevného i politického života. V sobotu na audiencii v Aule Pavla VI. mali obaja možnosť osobne pozdraviť Svätého Otca Františka a odovzdať pozdrav a modlitby od rehoľníkov zo Slovenska. „Tento hlboký dotyk výnimočnosti si odnášam vo svojom srdci s radosťou a veľkou vďačnosťou,“ povedala po tomto stretnutí sestra Renáta. Popoludní nasledovala svätá omša v Bazilike svätého Petra.

Súčasťou púte bola pre nich aj návšteva Slovenského veľvyslanectva pri Svätej Stolici. V nedeľné ráno sa púť zakončila v Bazilike sv. Pavla za hradbami, kde s otcami biskupmi a slovenskými pútnikmi ďakovali za príležitosť navštíviť Svätého Otca vo Vatikáne a hlavne za jeho návštevu na Slovensku.

„Prežili sme viac ako sme čakali alebo mysleli. Odchádzame obdarovaní a veríme, že požehnanie Svätého Otca prinesie ovocie aj do radov našich rehoľných spoločenstiev a kongregácii, ako to pár slovami vyjadril v príhovore. Výzvou aj pre naše rehoľné spoločenstvá je milosť stretnutia, pohostinnosti a vzájomnej harmónie. Je to pozvanie na prehĺbenie svedectva jednoty a spoločenstva medzi nami a tiež medzi našimi spolupracovníkmi a ľuďmi ku ktorým sme v rámci našich chariziem poslaní, tak ako nás k tomu vyzýva aj terajšia synodalita,“ doplnila sestra Renáta.

-kvrps-
Foto: © Vatican Media
Ilustračná foto: Františka Čačková, OSF

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *