V roku 2020 si pripomíname 70. výročie likvidácie kláštorov – násilného vyvezenia rehoľníkov z kláštorov komunistickým režimom počas tzv. Barbarskej noci, čím sa mal ukončiť život rehoľníkov a rehoľných komunít v bývalom Československu. Konferencia vyšších rehoľných predstavených na Slovensku prináša sériu dokumentov s názvom Barbarstvo moci, ktoré sprostredkúvajú svedectvo doby cez prizmu historických faktov a výpovedí svedkov. Súčasne ponúka v osobitných videách s názvom Svedectvom o barbarskej moci autentické výpovede tých, ktorí boli v čase Akcie K a Akcie R priamo v centre diania. V každom dokumente vystupujú členovia alebo členky z jednej slovenskej rehoľnej kongregácie.


Postup proti reholiam neskončil nočným zásahom. Bolo by to málo. Nestačilo rehoľníkov zastrašiť, bolo potrebné, aby zmizli z očí verejnosti.

Preto ich presunuli na nové miesta – do sústreďovacích (centralizačných) a kárnych kláštorov.

Jedným z nesmutne slávnych miest sústredenia sa stal kláštor redemptoristov v Podolínci. Stovky rehoľníkov v ňom strávili týždne a mesiace, ako nejakí vojnoví zajatci, či trestanci. Každý jeden z dní bol jednou veľkou neznámou o ďalšom živote.

Predchádzajúce diely Barbarstva moci a ďalšie príspevky k tejto téme nájdete TU.

© KVRPS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *