V roku 2020 si pripomíname 70. výročie likvidácie kláštorov – násilného vyvezenia rehoľníkov z kláštorov komunistickým režimom počas tzv. Barbarskej noci, čím sa mal ukončiť život rehoľníkov a rehoľných komunít v bývalom Československu. Konferencia vyšších rehoľných predstavených na Slovensku prináša sériu dokumentov s názvom Barbarstvo moci, ktoré sprostredkúvajú svedectvo doby cez prizmu historických faktov a výpovedí svedkov. Súčasne ponúka v osobitných videách s názvom Svedectvom o barbarskej moci autentické výpovede tých, ktorí boli v čase Akcie K a Akcie R priamo v centre diania. V každom dokumente vystupujú členovia alebo členky z jednej slovenskej rehoľnej kongregácie.


Udalosti odohrávajúce sa v noci z 13. na 14. apríl a z 3. na 4. máj 1950 nazval neskorší kardinál Korec Barbarskou nocou. Barbari prepadávali svojich nepriateľov pod rúškom tmy, v noci, nečakane a bez svedkov.

Totalitná Československá republika sa Akciou K zaradila medzi barbarov, keď na nevinných rehoľných komunitách a rehoľníkoch demonštrovala svoju moc, ktorú môžeme nazvať skutočne barbarskou.

Čo sa v tú noc udialo? – „Prišli v noci, policajti, vojaci.“ „Vypli hlavné svetlo. Prehliadli dom. A na vrátnicu!“ „A samozrejme, keď niekoho v noci zobudia, čuduje sa všetkému, čo sa deje.“ „Že sme špióni Vatikánu a preto nás musia strážiť.“

To, čo sa zdalo nemožné, uskutočnili československí komunisti. Barbarstvo! Moci!

Predchádzajúce diely Barbarstva moci a ďalšie príspevky k tejto téme nájdete TU.

© KVRPS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *