Prvým katolíckym kňazom na Slovensku, ktorý mal pozitívny test na koronavírus, je 54-ročný salezián dona Bosca z rehoľnej komunity v Poprade-Veľkej. O pacientovi informovala Fakultná nemocnica s poliklinikou v Prešove cez svoju hovorkyňu Renátu Cenkovú vo štvrtok 19. marca 2020: „Pacient je v domácej karanténe v Poprade.“

Ide o spolubrata, ktorý pochádza z Českej republiky a mal pozitívnu cestovateľskú anamnézu: 9. marca 2020 sa vrátil do Popradu po niekoľkodňovej návšteve v Čechách. V nedeľu 15. marca 2020 mu počas dňa stúpala teplota; direktor komunity ho po opakovanej konzultácii s popradskou nemocnicou odviezol v utorok 17. marca 2020 ráno na test do prešovskej fakultnej nemocnice. Keďže zdravotný stav spolubrata nevyžadoval hospitalizáciu, vrátil sa do domácej karantény.

Rovnako ako český spolubrat je od štvrtka 19. marca, keď bol oznámený pozitívny výsledok testu, v karanténe aj celá popradská saleziánska komunita vrátane dvoch saleziánov z iných komunít, ktorí sa v nej v tom čase nachádzali.

V Poprade a okolí boli následne identifikované ďalšie osoby, ktoré sa s nakazeným spolubratom stretli po jeho návrate z Čiech. Všetky dotknuté osoby sú v preventívnej domácej karanténe. Až do momentu, kým sa neobjavila horúčka, spolubrat netušil, že môže byť nakazený. Všetkým, ktorí pre túto situáciu znášajú tiež preventívnu karanténu, vyjadruje saleziánska komunita v Poprade ľútosť, že k takej situácii došlo, zahŕňa ich do svojich každodenných modlitieb a ďakuje im za pochopenie.

Zdroj: saleziani.sk / rhsdb

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *