O mediálne školenie je medzi rehoľníkmi naďalej záujem. Medzi 24 účastníkmi seminára ON LINE 6 boli zasvätení zo Slovenska a Českej republiky i diecézni kňazi.

Šiesty ročník mediálneho školenia pre zasvätených sa konal v Žiline 25. – 27. októbra. Pripravila ho Mediálna komisia Konferencie vyšších rehoľných predstavených na Slovensku a časopis Zasvätený život. „Je potrebné, aby rehoľníci boli použiteľní v médiách,“ uviedla organizátorka stretnutia sestra Františka Čačková, školská sestra svätého Františka a redaktorka Zasväteného života.

Program odštartoval prednáškou a diskusiou o sociálnych médiách s Evou Güttlerovou, výkonnou riaditeľkou a spolumajiteľkou agentúry so skúsenosťami v PR a v krízovej komunikácii.

Hlavnou náplňou víkendového stretnutia boli workshopy, v ktorých sa účastníci vzdelávali. Na výber mali štyri možnosti – sociálne siete prezentované Evou Güttlerovou, grafika v podaní Andeja Kmeťa, písaním správ a statusmi účastníkov previedol Pavol Rábara a ako vytvoriť jednoduchú webovú stránku vysvetľoval František Tokarčík.

Sestra Kristína Hřebíková z Českej republiky vytvorila na seminári svoju prvú vlastnú webovú stránku. „Pozvala som viacerých zasvätených, ale chcela by som túto akciu ešte lepšie prezentovať,“ povedala školská sestra svätého Františka.

Do Žiliny prišiel aj augustinián Jozef Jurdák: „Človek sa stále učí. Získal som nové poznatky, ako prepájať stránky na sociálnych sieťach, či ako zvýšiť ich sledovanosť.“

Súčasťou programu bola sobotná diskusia, ktorú moderovala sestra Hermana Matláková. Hosťami boli kňaz a hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík a riaditeľ neziskovej organizácie PRE LUMEN Radovan Pavlík. „Očakávam, že nás zahltíte vašimi správami. Chceme, aby ste s nami zdieľali to, čo sa u vás deje,“ reagoval Pavlík na tému spolupráce s rehoľníkmi.

Diecézny hovorca Pupík povzbudil prítomných rehoľníkov, aby hľadali možnosti, ako sa cez médiá dostať k človeku. Pavlík dodal, že správa na webe je tiež ohlasovaním Božieho kráľovstva.

Katarína Junasová, SSpS
Foto: Pavol Rábara, Pavol Dzivý, SDB, Františka Čačková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *