Pri príležitosti stého výročia príchodu na Slovensko čakajú Školské sestry sv. Františka dve väčšie podujatia. Koncom mája stretnutie sestier a v auguste samotné oslavy v Ružomberku.

Rohožková kapitula je názov stretnutia všetkých sestier provincie. Je časom spoločnej modlitby sestier i zdieľania a bude sa na nej hovoriť nielen o histórii ale aj o smerovaní a nových výzvach. Bude sa konať 25. mája 2019 v Okoličnom. Takéto stretnutia bývajú v Slovenskej provincii raz za niekoľko rokov. Samotná oslava 100-ročnice sa uskutoční v Ružomberku 24. augusta 2019 a sú na ňu pozvané aj sestry z ostatných provincií  (Americkej, Českej, Talianskej, Indickej a sestry z misií).

Školské sestry sa na oslavy stého výročia príchodu sestier na Slovensko pripravovali už počas roku 2018 tým, že bola každý deň v roku slávená svätá omša ako vďakyvzdanie za všetky sestry našej provincie a zároveň bola vyjadrením prosby o nové povolania. To vyjadrujú sestry aj pri liturgii hodín prosbami pripravenými na túto príležitosť. Oslavy stého výročia príchodu na Slovensko podporuje aj novovytvorená webová stránka skolskesestry.sk a aktívna facebooková stránka školské sestry OSF.

Kongregácia školských sestier bola založená Antóniou Lamplovou v Grazi (Rakúsko) roku 1843. Bola učiteľkou na súkromnej škole pre dievčatá zo zámožných rodín. Jej túžbou bolo vyučovať aj chudobné dievčatá a dať im dobré základy pre život.

Už veľmi skoro sa k nej pridali ďalšie ženy, ktoré zdieľali jej názory a založili komunitu. Spoločenstvo rýchlo rástlo. Medzi jej nasledovníčky patrili aj tri sestry Zahalkové, pochádzajúce z Čiech. V roku 1910 jedna z nich, sestra Hyacinta, prišla do USA a tým odpovedala na žiadosť miestnych kňazov, aby prišli pracovať k prisťahovalcom zo Slovenska. Nasledovalo ju v roku 1913 ďalších šesť sestier. Sestry učili na školách a pomáhali vo farnostiach hlavne v Pittsburghu a Betleheme. Pracovali tvrdo. Aj keď neovládali jazyk, po práci večer študovali a dali sa do služby tým, ktorí im boli zverení.

V tom čase na Slovensku (v tom čase súčasť Československa) bola založená nová vetva školských sestier. České sestry boli v roku 1919 pozvané do Ružomberka Mons. Andrejom Hlinkom, ktorý ich požiadal, aby sa venovali vyučovaniu detí. Medzi deťmi aj rodičmi boli veľmi obľúbené.

V tomto roku Slovenská provincia oslavuje sté výročie príchodu na Slovensko. Počet sestier za tie roky vzrástol na 150. Počas týchto sto rokov zakúsili sestry veľa radosti, ale aj ťažké časy počas komunizmu. V roku 1950 boli vysťahované z ich komunít a sústredené s inými kongregáciami. Väčšina sestier bola poslaná do Čiech a pracovali v štátnych fabrikách a zariadeniach pre mentálne postihnutých. Tie, ktoré ostali na Slovensku, boli tajne sledované, vypočúvané a režimom odsúdené do väzenia. Avšak nikdy nestratili vieru a nádej, že prídu lepšie časy. Aj napriek náboženskej neslobode, odvážne pracovali v podzemnej Cirkvi. Organizovali duchovné cvičenia, zakladali modlitbové skupiny mladých, prekladali dôležité cirkevné dokumenty a pomáhali iným prežiť tento čas prenasledovania. Po páde komunizmu sa sestry vrátili k ich poslaniu vyučovať. Po štyridsiatich rokoch prenasledovania mnohí ľudia stratili vieru a mladým nebolo ohlasované evanjelium a to, že sú Bohom milovaní. Sestry sa teda vrátili do farností a pomáhali ľuďom obnoviť vieru a nádej.

Dnes máme sedemnásť komunít, väčšinu z nich tvorí 4-5 sestier. Sestry pracujú vo výchovno-vzdelávacej, sociálnej a zdravotníckej oblasti. Väčšina školských sestier sú učiteľky a vychovávateľky. Sú zriaďovateľom Gymnázia sv. Františka v Žiline. Taktiež pôsobia v obci Lomnička, kde sa venujú rómskej komunite, čo je práca krásna, ale súčasne veľmi náročná.

Asi dvadsať sestier z provincie pôsobí v zahraničných misiách. V roku 1993 začali pôsobiť v Kazachstane a Kirgizstane. S inými provinciami spravujú misiu v Juhoafrickej republike pre deti s ochorením AIDS a koncom roka 2018 otvorili misiu vo Vietname.

-fc-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *