Tento rok si pripomíname významné jubileum – 100 rokov od príchodu Kongregácie sestier premonštrátok na Slovensko. Pri tejto príležitosti „biele“ rehoľné sestry pripravili v sobotu 7. septembra slávnosť, na ktorej predstavili bohatú históriu a nezastupiteľnú úlohu zasvätených žien v slovenskej spoločnosti.

Kongregácia je jednou z vetiev Premonštrátskej duchovnej rodiny, založenej v 12. storočí vo francúzskom Premontré. Na Slovensko sa dostala 1. septembra 1924. Odvtedy sa premonštrátky stali neodmysliteľnou súčasťou slovenského duchovného a sociálneho života. Sestry svoju identitu a charizmu vyjadrujú oslavou Boha, spoločenstvom a svedectvom.

„Z daru Božej dobroty môžeme sláviť sté výročie, ktorým Pánu Bohu ďakujeme za všetky jeho požehnania a dobrodenia, ktoré nám preukázal. A zároveň ho odprosovať za to, čo nebolo dobré, kedy sme neboli vďačné za to, čo on pre nás robil; kedy sme nežili svoje povolanie tak, ako máme,“ povedala generálna predstavená kongregácie sr. Aurélia Michňáková. „Naša služba má byť založená na láske, vzájomnej podpore, hlbokom prežívaní a svedectve viery, a tešíme sa na ďalšie roky, počas ktorých chceme verne pokračovať v našej misii, v napĺňaní nášho poslania.“

Oslavy sa začali v sobotu 7. septembra slávnostnou svätou omšou vo farskom Kostole sv. Gorazda vo Vrbovom, ktorej predsedal trnavský arcibiskup Ján Orosch. Prítomné na nej boli aj sestry kongregácie zo zahraničia, primátor a viceprimátor mesta, terciári a množstvo veriacich. Po svätej omši archivár Arcibiskupského úradu v Trnave vdp. Stanislav Žlnay prezentoval osobnosť biskupa Pavla Jantauscha, na pozvanie ktorého prišli sestry premonštrátky na Slovensko. Po agapé nasledovala prezentácia sr. Lujzy Kukučkovej, v ktorej predstavila storočnicu sestier na Slovensku.

Kongregácia sestier premonštrátok sa dodnes angažuje v oblasti vzdelávania, sociálnej a zdravotnej pomoci – Mobilný hospic Dotyk Života a ADOS, činnosťou v Duchovnom centre sv. Norberta vo Vrbovom. Ich práca má hlboký dopad na životy tisícov ľudí na Slovensku. Ich odhodlanie a nasadenie sú príkladom pre všetkých, ktorí chcú prispieť k lepšej spoločnosti na Slovensku. Záujemcovia si viac o ich spiritualite, formácii a aktivitách môžu pozrieť na web stránke premonstratky.sk.

Zdroj: TK LBS / Arcibiskupský úrad v Trnave Júlia Kubicová
Foto: Jozef Sedlák