Svätý Otec František poslal saleziánskej rodine na Slovensko svoje posolstvo. Počas Víkendu vďačnosti ho prečítal provinciál Peter Timko. Prinášame ho v plnom znení.

Drahé sestry a bratia, ktorí ste sa zišli v športovej hale v Bratislave,

s radosťou a vďačnosťou sa pripájam k tejto oslave stého výročia prítomnosti saleziánskej spirituality v krajine svätých Cyrila a Metoda. Toto storočie obetavej služby na Slovensku je žiarivým znamením lásky a oddanosti, ktoré bratia saleziáni priniesli do vášho regiónu.

Saleziánska spiritualita, inšpirovaná príkladom svätého Jána Bosca, má pre našu Cirkev zásadný význam. Podporuje autentickú lásku k blížnemu a angažovanosť vo výchove mladých, pomáha vytvárať spoločenstvá zamerané na spoločné dobro a integrálny rast každého jednotlivca.

Saleziáni predstavujú a naďalej zostávajú duchovnými otcami mladých, ktorí boli vždy stredobodom ich starostlivosti, štúdia a kňazskej služby. Ako sám svätý Ján Bosco zdôrazňoval, kňazi v Kongregácii musia byť skutočnými otcami svojich žiakov a musia pamätať na to, že výchova je záležitosťou srdca. Láska, ktorú odporúčal don Bosco, bola láska, ktorú prejavoval svätý Pavol novoobráteným veriacim, láska, ktorá ho často nútila plakať a prosiť, keď videl svojich synov menej učenlivých a menej zodpovedajúcich jeho horlivosti (porov. Z „Listov“ svätého Jána Bosca, Epistolario, Turín, 1959, 4, 202, 204 – 205. 209).

Vzdávam vďaky Pánovi za toto sté výročie služby saleziánov a za ovocie ich práce. Modlím sa, aby ich poslanie naďalej prekvitalo a inšpirovalo nové generácie k životu vo viere, nádeji a láske. Udeľujem vám svoje požehnanie a prosím vás, aby ste sa nezabudli za mňa modliť.

Od sv. Jána v Lateráne, 13. augusta 2024
František

– 
Pred sto rokmi, na sviatok Narodenia Panny Márie, dňa 8. septembra prví dvaja slovenskí saleziáni don Viliam Vagač a don Jozef Bokor prevzali správu Baziliky Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne s farou a začali službu na formácii mládeže a šírení odkazu zakladateľa saleziánov svätého Jána Bosca na Slovensku.

Pri výnimočnej príležitosti 100. výročia príchodu saleziánov na Slovensko saleziánska rodina pripravila bohatý slávnostný program s názvom Víkend  vďačnosti a pamiatku vo forme špeciálneho známkového zošita s tematikou saleziánov, ktorý približuje osobnosti a významné míľniky ich histórie.

Príprava na oslavy sa začala už v piatok večer 6. septembra mládežníckou adoráciou. Na druhý deň oslavy pokračovali svätou omšou, slávnostným ceremoniálom, zábavnými a športovými aktivitami pre mladých, ktoré odzrkadlili bohatstvo saleziánskej výchovnej tradície a jej kresťanský formačný vplyv na mladé generácie s akcentom na Božiu prozreteľnosť, pokoj a evanjelizáciu výchovou.

Pozvanie na nedeľnú slávnosť do Šaštína – 8. septembra 2024 – prijal aj trnavský arcibiskup Ján Orosch, ktorý sa zúčastnil na slávnostnej svätej omši celebrovanej apoštolským nunciom na Slovensku, arcibiskupom Nicolom Girasolim. Svojou prítomnosťou tak ocenil aj duchovné a kultúrne dedičstvo, ktoré saleziáni budovali a rozvíjali na území Trnavskej arcidiecézy od roku 1941.

V súvislosti so storočnicou je pre saleziánov veľkou výzvou kresťanská formácia mládeže, ktorá je v súčasnosti vtiahnutá do digitálneho a virtuálneho sveta.

Ich úlohou zostáva podľa vzoru svätého Jána Bosca vytvárať spoločenstvá zamerané na všeobecné dobro a integrálny rast každého jednotlivca a podporovať autentickú lásku k blížnemu, ktorá má schopnosť meniť srdcia všetkých dôb a generácií. Viac o saleziánoch a víkende vďačnosti si záujemcovia môžu pozrieť na webe saleziani.sk.

Zdroje: TK KBS / saleziani.sk/abutt.sk