Uplynul rok, čo Kongregácia milosrdných sestier sv. Vincenta – Satmárky oznámili túžbu začať proces blahorečenia a svätorečenia sestry M. Bernadety Pánčiovej.

„V procese sa nachádzame v prípravnej fáze, ktorá je v súlade s nariadeniami. Zbierame materiály, ktoré nám pomôžu osvetliť život sestry Bernadety, hľadáme svedkov, ktorí by vydali vierohodné svedectvo o jej živote a snažíme sa osvetliť zahmlené miesta jej života,“ hovorí generálna predstavená kongregácie sestra M. Irena Alžbeta Kopanicová.

„Sestra, ktorá je na štúdiách v Ríme, bude po zložení skúšok menovaná biskupom do funkcie postulátorky, zhromaždí informácie o povesti svätosti, ktorú je nutné zaslať do Ríma a na základe odpovede Dikastéria pre kauzy svätých, môžeme vstúpiť (alebo nevstúpiť) do vlastnej fázy procesu,“ pokračuje ďalej sr. Irena.

„V postoji uvedomelosti, pravdy a v spolupráci sa chceme vydať na cestu objavovania čností v hrdinskom stupni. S vedomím, že môžu vystúpiť pravdy, ktoré by prekážali v pokračovaní procesu, chceme zachovať pozíciu služby pravde s citlivosťou na evanjelium a morálku. Prosíme o modlitby, aby sme boli otvorené Duchu a Pravde,“ uviedla.

Sestra Bernadeta sa narodila 12. júna 1924 v obci Mužla pri Štúrove. Tento rok oslávime jej nedožité 100. narodeniny. „Pri príležitosti 100. rokov od narodenia sestry Bernadety pripravujeme v spolupráci s Ústavom pamäti národa historický seminár. Ďalšie informácie zverejníme neskôr,“ informovala generálna predstavená kongregácie sestra M. Irena Alžbeta Kopanicová.

Sestra Bernadeta je zakladateľkou Rodiny Nepoškvrnenej, ktorá vznikla na Turíce v Jubilejnom roku 1975. Na jej podnet sa skupinka chorých započúvala do výzvy pápeža Pavla VI., aby sa celý svet zapálil evanjelizáciou lásky. Zomrela 30. marca 2015 vo veku 90 rokov, pohreb bol 1. apríla 2015 v Ružomberku.

Dnes už Rodina Nepoškvrnenej prekročila aj hranice Slovenska. Má svojich členov po celom svete. Rozšírila sa do Ruska, na Ukrajinu, do Rumunska, Rakúska, Nemecka, Holandska, Švédska i do USA, Kanady aj Austrálie. Mimoriadne je rozšírená na Morave, v Čechách a v Maďarsku (zdroj: www.rodinaneposkvrnenej.sk).

Kongregácia Milosrdných sestier sv. Vincenta – Satmárky, SMVS (Sorores Misericordiae a Sancto Vincentio – Satmariensium) bola založená 29. augusta 1842 satmárskym biskupom Jánom Hámom. Sestry pôsobia na Slovensku, Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine, Albánsku a v Taliansku. Pracujú v rôznych typoch škôl, v sociálnej oblasti i v zdravotníctve.

Viac informácií o reholi je možné nájsť na stránke www.satmarky.sk alebo Facebookovom profile rehole.

Zdroj: TK KBS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *