Slovenská minoritská kustódia požiadala o otvorenie procesu blahorečenia mladého novica Štefana Iglódyho. Počas verejnej predpremiéry dokumentárneho filmu Brat Štefan, ktorý rozpráva o jeho životnom príbehu, o tom informoval košický arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Bernard Bober.

Film Brat Štefan, ktorý je ovocím režisérskej práce Mareka Poláčka, bude vysielaný na RTVS Dvojke počas Veľkonočného trojdnia. Minoriti už zorganizovali jeho predpremiéru vo farnosti Prešov-Solivar, v Spišskom Štvrtku a na košickom sídlisku Furča. Na poslednej predpremiére, ktorá sa konala 26. februára v Košiciach, sa zúčastnil aj arcibiskup Bober. Film hovorí o živote mladého minoritského novica Štefana Iglódyho, ktorý umrel pri obci Malý Horeš v okrese Trebišov v roku 1639. Mal iba osemnásť rokov. Bol zavraždený svojimi príbuznými. Tí ho chceli odviesť späť domov. Novic sa však odmietol vzdať katolíckej viery a rehoľného života a dobrovoľne odovzdal život svojim vrahom.    

Farnosti, ktoré majú záujem o premietanie filmu a oboznámenie sa s osobou mladého mučeníka, sa môžu obracať na pátrov minoritov prostredníctvom novej adresy iglody@minoriti.sk, informovali minoriti.

Zdroj: TK KBS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *