Vo štvrtok 30. marca 2023 v Ríme zasadala Komisia teológov, ktorá po preštudovaní dokumentu Positio super martyrio o božom služobníkovi Jánovi Havlíkovi, seminaristovi Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul, a vyslovila jednomyseľné pozitívne votum. Toto rozhodnutie je významným krokom k tomu, aby bol Ján Havlík vyhlásený za blahoslaveného. Nasledovať bude ešte preštudovanie spisu vybranými kardinálmi a biskupmi a napokon záverečné rozhodnutie Svätého Otca.

Ján Havlík sa narodil 12. februára 1928 v Dubovciach ako najstarší zo štyroch detí. V roku 1943 vstúpil do Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul. V roku 1951 ho ako študenta teológie zatkla Štátna bezpečnosť. Vyšetrovacia väzba trvala 15 mesiacov. Vo februári 1953 bol odsúdený za velezradu na 10 rokov väzenia. Bol prevezený do Pracovného tábora pri Jáchymove, kde pracoval v uránových baniach. V roku 1958 bol druhýkrát obžalovaný a odsúdený za misijnú službu spoluväzňom a trest mu bol navýšený o ďalší rok. V októbri 1962 bol po ťažkom fyzickom a psychickom týraní prepustený na slobodu. Na následky mučenia zomiera na Vianoce roku 1965 vo veku 37 rokov.

“Môj konečný cieľ bol stať sa kňazom. Riadil som sa podľa svedomia. Iné nemám čo dodať.” (Z obhajoby Jána Havlíka pri súde.)

Diecézna fáza procesu bola ukončená 24. februára 2018 v Bratislave a naďalej pokračuje v Ríme.

Hermana Matláková, SMVS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *