KONGREGÁCIA PRE INŠTITÚTY ZASVÄTENÉHO ŽIVOTA A SPOLOČNOSTI APOŠTOLSKÉHO ŽIVOTA

                                                                                                          Vatikán, 25. januára 2023

Prot. n. sp.R. 2930/23

Drahí zasvätení bratia a sestry!

V tomto čase, keď je v Cirkvi prítomný synodálny duch, máme radosť, že môžeme sláviť 27. deň zasväteného života eucharistickou slávnosťou v Bazilike Santa Maria Maggiore. Pre neprítomnosť Svätého Otca, ktorý je na apoštolskej ceste v Konžskej demokratickej republike a Južnom Sudáne, bude slávnosti predsedať Jeho Eminencia kardinál João Braz de Aviz. Týmto dňom si s vďačnosťou pripomíname nesmiernu milosť nášho povolania byť „živou spomienkou na život a pôsobenie Ježiša“ (Vita consecrata č. 22) a vedomí si toho, že jeho milosť nám stačí (porov. 2 Kor 12, 9), prosíme o ňu s pokorou a dôverou, aby sme žili dar vernosti a radosť z vytrvalosti.

Tento deň nás spája so všetkými komunitami zasväteného života, roztrúsenými po celom svete, pútnikmi na tej istej zemi, ktorá nás živí a kde prežívame spoločnú históriu s jej výzvami. Boh nás naďalej povoláva zasväcovať svoj život v rôznych podobách, ktoré sa navzájom dopĺňajú a obohacujú a ktoré sú predovšetkým darom pre Cirkev. Inštitúty zasväteného života (rehoľné, mníšske, kontemplatívne, sekulárne, „nové inštitúty“), zasvätené panny, pustovníci a spoločnosti apoštolského života vyjadrujú celok zasväteného života, ktorý premieta Evanjelium do konkrétnej formy života. Snaží sa čítať znamenia čias očami viery a dynamicky odpovedať na potreby Cirkvi a sveta (porov. VC 37).

Synodálna cesta viedla naše predchádzajúce posolstvá, v ktorých sme zdôrazňovali spoločenstvo a spoluúčasť. V tomto posolstve hovoríme o poslaní: „rozšíriť stan“ je postoj, ktorý je jadrom misijnej činnosti. Pripomína nám to aj názov pracovného dokumentu pre kontinentálnu fázu synody. Poslanie nás vedie k plnosti nášho kresťanského povolania, dáva nám príležitosť vrátiť sa k štýlu Boha, ktorým je „blízkosť, spolucítenie a nežnosť“ a ktorý sa prejavuje slovami, prítomnosťou, putami priateľstva. Nemôžeme sa oddeliť od života; je nevyhnutné, aby sa niekto postaral „o krehkosti a biedy našich čias, aby zahojil rany a uzdravil zronené srdcia Božím balzamom“ (pápež František, Začiatok synodálnej cesty, 9. októbra 2021).

„Poslanie je kyslíkom kresťanského života: oživuje ho a očisťuje“ (pápež František, generálna audiencia, 11. januára 2023). Potrebujeme dych Ducha, aby sme mohli žiť poslanie Božím spôsobom ako zasvätený život. On okysličuje naše zasvätenie a rozširuje náš stan. Nedovolí, aby túžba vyjsť von a osloviť druhých pre ohlasovanie evanjelia vyhasla alebo sa v nás zatienila. On v nás oživuje misionársky oheň. On je skutočným protagonistom poslania a zároveň tým, ktorý udržiava sviežosť našej viery, aby nezvädla.

Tento deň nás pobáda, aby sme si ako zasvätené osoby kládli otázky: zvolávame Ducha s mocou a často? Prosíme ho, aby v našich srdciach znovu roznietil misijný oheň, apoštolskú horlivosť, vášeň pre Krista a pre ľudstvo? Vnímame pozvanie „hovoriť o tom, čo sme videli a počuli“ (IGV 1.3)? Cítime túžbu po Kristovi? Trpíme a riskujeme v súzvuku s jeho pastoračným srdcom? Sme ochotní „rozšíriť svoj stan“, kráčať spolu? A predovšetkým sa pýtajme sami seba: je to osoba Ježiša, jeho city, jeho súcit, čo nadchýna naše srdce?

Odvždy a tiež v posledných rokoch zasvätené sestry a bratia nosili v sebe rovnaké city ako Ježiš, ktoré ich viedli k tomu, aby položili život za svojich bratov a sestry. V tento deň oslavujeme ich krv preliatu v jednote s Kristom, ktorá je výrečnejšia ako akékoľvek reči o poslaní. Popri nich je tu aj krv obetí vojny, násilia, hladu a nespravodlivosti.

My, ktorí sa deň čo deň dotýkame Božej spásy, prežívame poslanie ako nezištný dar druhým zo všetkého, čím sme a čo máme. My, ktorí sa dotýkame „trpiaceho a osláveného Kristovho tela v dejinách každodennosti“, rozširujme náš stan a zdieľajme tak „cieľ nádeje, ten bezpochybný, ktorý sa rodí z vedomia, že sme sprevádzaní Pánom. Ako kresťania si nemôžeme nechať Pána pre seba: evanjelizačné poslanie Cirkvi vyjadruje jej integrálnu a verejnú hodnotu v premene sveta a v starostlivosti o stvorenie“ (pápež František, Posolstvo k Svetovej misijnej nedeli, 6. januára 2021).

Nech sme kdekoľvek a akokoľvek, sme poslaním, ak je Božia láska v našich srdciach. Poslanie rozširuje priestor nášho stanu a učí nás rásť v úprimnej harmónii, posilňujúc naše vzťahy, kráčajúc spolu, s Máriinou starostlivosťou a jej hlbokou radosťou.

Spoločne, v spoločenstve a účasti sme Božím poslaním! Nech nás Mária sprevádza na ceste nášho poslania.

João Braz kard. de Aviz
prefekt

José Rodríguez Carballo, O.F.M.
arcibiskup sekretár

Preklad: Jana Kurkinová, FMA
Foto: Františka Čačková, OSF

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *