Takmer pred 100 rokmi prišli saleziáni a saleziánska charizma na Slovensko. Okrúhle jubileum oslávia o dva roky. Vďačnosť, ktorú saleziáni za túto milosť cítia, sa pretavila do myšlienky venovať niekoľko mesiacov duchovnej príprave. Pozývajú saleziánsku rodinu, ale aj ďalšie spoločenstvá a sympatizantov dona Bosca, aby sa do nej aktívne zapojili. Oficiálny začiatok prípravy na storočnicu bude ohlásený už o niekoľko dní, počas ďakovnej svätej omše 8. septembra v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne.

Ôsmeho septembra 1924 prišli prví saleziáni do Šaštína, aby oficiálne začali svoje pôsobenie na Slovensku. Na túto udalosť sa pripravovali niekoľko rokov vopred, čomu sa chce pripodobniť aj saleziánska rodina. „Príprava sa nesie v duchu hesla ,S pokornou vďačnosťou dávam ďalej, čo som dostal‘. Tento leitmotív zhŕňa zároveň aj jej cieľ, ktorý chce byť povzbudením k ,refreshu‘ nášho povolania, nadšenia, zápalu pre mladých, jednoducho k znovuoživeniu charizmy dona Bosca na Slovensku a jej odovzdávaniu ďalej,“ vysvetľuje Peter Timko, provinciál saleziánov na Slovensku.

Príprava začína symbolicky – na 98. výročie príchodu saleziánov, teda 8. septembra 2022, a potrvá až do sviatku bl. Titusa Zemana v jubilejnom roku, teda do 8. januára 2024 (16 mesiacov). Bude rozdelená do 12 časových období, počas ktorých bude saleziánskej rodine i ďalším spoločenstvám ponúknuté bližšie spoznať jednotlivé etapy pôsobenia saleziánov na Slovensku. Tie priblížia príbehy a svedectvá života vybraných saleziánov z histórie, napríklad Ernesta Macáka, Andreja Dermeka či Štefana Turanského. Doplnené budú materiálmi na duchovné obnovy i stretká, ktoré vytvorili saleziáni a saleziánky.

Zároveň budú všetci pozvaní, aby sa o svoje nápady na aktivity a metodiky podelili a na stránke ich aj zdieľali. „Naším zámerom je dať saleziánskej rodine, ľuďom vo farnostiach a všetkým sympatizantom dona Bosca, do rúk nástroj, ktorý im pomôže, aby bola téma vďačnosti za storočnicu v ich spoločenstvách živá. Chceme ľudí motivovať, aby sa zamýšľali, kto bol nositeľom Božej lásky v ich životoch, a aby tak nanovo pocítili odhodlanie ‚nosiť‘ Božiu lásku ďalším,“ vysvetľuje Pavol Drška, koordinátor príprav k storočnici.

Všetky materiály a podklady k príprave nájde verejnosť na stránke 100.saleziani.sk, ktorá bude spustená 8. septembra. Slávnosť k spusteniu príprav na storočnicu bude vysielaná naživo na youtubovom kanáli baziliky s názvom Štúdio 7BOLESTNÁ, na youtubovom kanáli Saleziáni, ako aj na facebookovej stránke saleziani.sk vo štvrtok 8. septembra o 15.00.

Čo nájdu veriaci na stránke 100. saleziani.sk:

• predpripravenú duchovnú obnovu osobitne pre celú saleziánsku rodinu a osobitne pre mladých;
• pracovný list pre mladého s ponukami na daný mesiac (niekde obohatený stretkami), ktorý bude podkladom, ako v dané obdobie pracovať s animátormi i mladými;
• medailón osobnosti z histórie saleziánov na Slovensku;
• príbeh k danému obdobiu.

List pre celú saleziánsku rodinu je možné nájsť TU.

Zdroj: saleziani.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *