Sestry služobnice Nepoškvrnenej Panny Márie, ktoré boli založené na Ukrajine a u nás majú viacero kláštorov, dali svoje priestory k dispozícii a vedia na krátkodobé pobyty na zregenerovanie a oddych prijať tých, ktorí prichádzajú z Ukrajiny.

V kláštoroch sú poverené sestry, ktoré majú 24-hodinovú pasívnu pohotovosť, tj, prijímajú telefonáty so žiadosťami o pomoc a koordinujú presun rodín s deťmi z hraníc do kláštora. Nateraz je najväčší dopyt po ubytovaní v nočných hodinách po prekročení hraníc s malými deťmi.

„U nás v kláštoroch sa môžu najesť, vyspať, urobiť hygienu a cestujú ďalej. Pre matky s deťmi, seniorov je to veľmi dobré, lebo sú často na pokraji fyzických i psychických síl. Do tejto služby sme zapojené aj my zatiaľ s troma našimi kláštormi. Prešov (Sládkovičova 24), Humenné (Lesná 19) a Košice (Tichá 11),“ informovala provinciálna predstavená sestra Emanuela Rindošová, SSNPM.

Ďalej dodala: „Príbehy jednotlivých rodín sú veľmi ťažké, sú na cestách viacero dní, doma zanechali starých rodičov, matky tesne po narodení dieťatka (neschopné cesty) a otcov rodín. Niektorí prekonali pár dní v „pidvaloch“ (suterén, pivnce) počas bombardovaní. Celý ich majetok je pár igelitiek a u niektorých aj auto, vďaka ktorému sa dostali včas do bezpečia a žijú. Tí, čo k nám prichádzajú, majú šťastie, že stihli utiecť, veľa ich príbuzných a známych váhalo do poslednej chvíle a teraz sa už viaceré oblasti nedajú opustiť. Mali sme možnosť spoznať ľudí zo Záporožia, Odesy, Žitomira, Kyjeva, Charkova a iných miest celej Ukrajiny.“

Po noci odpočinku viacerí pokračujú ďalej do Poľska, Čiech, či Rakúska, niektorí ostávajú na Slovensku.

Akými spôsobmi ešte sestry pomáhajú?

• Pomoc pri vybavovaní dokumentov rodinám, ktoré sa rozhodli ostať na Slovensku, vybavovanie školy pre deti, dlhodobého pobytu pre utečencov.

• Príprava dlhodobého bývania pre rodiny s deťmi a seniormi v Gelnici, zaangažovanie dobrovoľníkov do zbierky nábytku, (skrine, komody, postele s úložným priestorom, stoly), organizácia zvozu do Prešova (menšími autami) a odvozu do Gelnice (veľkým autom). Nákup nevyhnutných elektrospotrebičov na zariadenie domácnosti. (2 ks pračky, 2 ks chladnička, 2 ks mikrovlnka, rýchlovarné kanvice, vysávače, žehličky) žehliace dosky, sušičky na prádlo.

• Zbierka potravín, detského šatstva, drogérie, deky a iné.

• Zorganizovanie prevozu humanitárnej pomoci na Ukrajinu.

• Vzájomná výpomoc s poľskými sestrami kongregácie SSNPM v Przemyszly, organizovanie prevozov seniorov, detí medzi Slovenskom a Poľskom – ak cestujú za rodinou a prešli cez hraničný prechod v inom štáte.

„Každý deň prináša nové výzvy a situácie, ktoré sa snažíme riešiť,“ dodala sestra Emanuela.

Kongregácia sestier služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie v spolupracuje s občianskym združením LÁSKAVÉ RUKY, v snahe zapájať do pomoci aj mladých dobrovoľníkov, ale aj s ďalšími humanitárnymi či cirkevnými organizáciami.

Aktuálne výzvy môžete sledovať aj na facebookovej stránke sestier.

-ssnpm-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *