Vo vybraných slovenských mestách a obciach bude od 5. septembra do 2. októbra 2021 putovať relikvia „kazateľa milosti“ sv. Dominika. Putovať bude pri príležitosti 800. výročia smrti sv. Dominika Guzmána (1170-1221), kňaza a zakladateľa Rádu kazateľov.

„Dôvodom prečo sme požiadali o zapožičanie relikvie v tomto čase je, že začiatkom septembra sa bratia stretávajú na celoprovinčnom stretnutí a na začiatku októbra navštívi našu krajinu Magister rehole fr.  Gerard Francisco Timoner OP,“ vysvetlila sr. Karola (Mária Dravecká). Relikviu požičali mníšky rehole kazateľov z kláštora sv. Dominika a Sixta v Ríme, ktorý založil priamo sv. Dominik. Vrcholom jej prijatia bude celoslovenské stretnutie dominikánskej rodiny a svätá omša za účasti magistra rehole v národnej svätyni – Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne.

Dominikánska rodina na celom svete slávi tento rok veľké jubilem – 800 rokov od narodenia sv. Dominika pre nebo. Dominik založením Rehole kazateľov začal písať príbeh ohlasovania Vteleného Slova, ktorého súčasťou sa v priebehu stáročí stali mnohí rehoľní bratia, mníšky, rehoľné sestry, laici, mladí, členovia ružencových spoločenstiev a mnohí iní. A to aj na Slovensku. Pri príležitosti jubilejného roka dominikánska rodina na Slovensku uvažovala, ako naplno prežiť tento čas milosti pri spomienke na svätého Dominika. Rozhodla sa preto prijať relikvie sv. Dominika.

„Pozývame vás nielen si uctiť tohto Kazateľa milosti, Kazateľa Božej lásky, ale aj započúvať sa do bohatého odkazu, ktorý nám zanechal. Už viac ako 800 rokov spoločne píšeme príbeh ohlasovania Božieho priateľstva. Pozývame vás vstúpiť do tohto príbehu,“ odkázala sr. Karola.

Sv. Dominik sa narodil 8. augusta 1170 v španielskom meste Calleruega v oblasti Burgosu, zomrel 6. augusta 1221 v talianskej Bologni, len dva dni pred svojimi 51. narodeninami. Jeho liturgická spomienka sa slávi 8. augusta. Dominikáni si v tomto roku pripomínajú aj ďalšie jubileum – 800. výročie od svojich prvých generálnych kapitúl, ktoré sa uskutočnili v rokoch 1220 a 1221 v období Turíc.

TK KBS, kar; ml

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *