Práve dnes 16. júna 2020 saleziánky oslavujú svoje výročie. Ako, kde a prečo boli oslavy už pred mesiacom?

Oslavy 80. výročia príchodu prvých saleziánok na Slovensko boli v komunitách dňa 16. mája. V období tesne po sviatku ich spoluzakladateľky Márie Dominiky Mazzarellovej, ktorá má spomienku 13. mája. Provinciálna predstavená na Slovensku Monika Skalová cestovala do komunít, kde spolu so sestrami výročie oslávila. Komunity sestier sa navzájom obdarovali darčekmi.

80 rokov

Video 13 v júni o oslavách 80. rokov v našich komunitách.??❤️Prajeme príjemnú zábavu.???? #80fmanaslovensku #tesimesaajvysnami? #godblessus #niejenadsesterskuradost

Uverejnil používateľ Saleziánky Sobota 13. júna 2020

Saleziánky prišli na Slovensko 16. júna 1940 do Trnavy, kde vznikla prvá komunita, potom neskôr sa otvorili ešte komunity v Dolnom Kubíne, v Nitre. Saleziánky podobne ako iné rehoľníčky boli odvlečené do pracovných táborov. Neskôr počas totality žili tajne na bytoch a tiež sa tajne formovali. V období uvoľnenia sa postupne opäť začali združovať do komunít a rehoľných domov, začali nosiť rehoľné rúcho a vzniká slovenská delegatúra Inštitútu dcér Márie Pomocnice a neskôr slovenská provincia  svätého Jána Bosca.

Dnes pôsobia v 16 komunitách- v Trnave na KrížovejOlympijskej ulici, v Dolnom Kubíne, v Šamoríne, v Dubnici nad Váhomv Bratislave Hrobákovej a v Rožňave v Michalovciach, v Bratislave provinciálnom domev Nitre a v Humennomv Banskej Bystrici a v Košiciach na KVP a na Troch hôrkach v Bratislave Vavilovovej, a v Baku v Azerbajdžane. Spolu 85 sestier z toho 9 misionárok. Ich poslaním je pastorácia mladých. O histórií a súčasnosti saleziánok rozprávali v rádiu Lumen sestry Miroslava Tarajová, Anna Chrkavá a Eva Pullmannová.

Sestry mali pôvodne oslavovať 16. mája spolu s generálnou predstavenou Yvonne Reungoat v Košiciach, ale kvôli Covid- 19  oslavovali v miestnych komunitách, bez generálnej predstavenej. Mediálne sa s ňou spojili prostredníctvom videa, ktorým vyjadrili vďačnosť za 80 rokov.

Dnes oslavujeme 80. rokov v komunitach.

Dnes oslavujeme 80. rokov v komunitach ???❤️?#fmanaslovensku #thanksgod #smevtomspolu #mamevasrady

Uverejnil používateľ Saleziánky Sobota 16. mája 2020

Počas oslavy sa mala konať aj výstava obrazov  a sviec, ktoré pripravili naše sestry Andrea Miklovičová a Lenka Pukajová. Promo ste mohli zachytiť na webe a sociálnych sieťach. Výstava sa konala nakoniec v Bratislave. Niektoré diela je možné si rezervovať na salezianky80.blogspot.com.

Saleziánky budú v oslavách pokračovať až do decembra 2020, rôznymi mediálnymi prekvapeniami a ponukami, ktoré plánujú pripraviť.

Dagmara Čepelová, FMA

Foto: Rádio Lumen, archív saleziánky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *