V roku 2020 si pripomíname 70. výročie likvidácie kláštorov – násilného vyvezenia rehoľníkov z kláštorov komunistickým režimom počas tzv. Barbarskej noci, čím sa mal ukončiť život rehoľníkov a rehoľných komunít v bývalom Československu. Konferencia vyšších rehoľných predstavených na Slovensku prináša sériu dokumentov s názvom Barbarstvo moci, ktoré sprostredkúvajú svedectvo doby cez prizmu historických faktov a výpovedí svedkov. Súčasne ponúka v osobitných videách s názvom Svedectvom o barbarskej moci autentické výpovede tých, ktorí boli v čase Akcie K a Akcie R priamo v centre diania. V každom dokumente vystupujú členovia alebo členky z jednej slovenskej rehoľnej kongregácie.


Posledné dni a týždne pred zásahom proti reholiam zvýšil štát svoju aktivitu. Niekoľkí „reakční“ kňazi boli zatknutí a rehoľníci boli stále viac obmedzovaní vo vykonávaní svojho povolania. Rehole nesmeli formovať dorast ani vzdelávať svojich členov. Rehoľné sestry, predovšetkým tie, ktoré pracovali v oblasti zdravotníctva, boli atakované ponukami na civilný život bez habitu a rehole.

Každý kláštor a rehoľný dom musel odovzdať plán domu a zoznam jeho obyvateľov. Niektoré kláštory dokonca dostali nových správcov – zmocnencov.

Súdny proces Machalka a spol. bol prvou bitkou vojny, ktorá mala zlikvidovať rehole v Československu.

Predchádzajúce diely Barbarstva moci a ďalšie príspevky k tejto téme nájdete TU.

© KVRPS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *