V Albánsku, ktorým včera, 26. novembra 2019, aj dnes otriaslo zemetrasenie, aktuálne pôsobí niekoľko misionárov zo Slovenska. Sú to dve sestry misionárky lásky, tri sestry satmárky, dve sestry saleziánky, tri dcéry sv. Františka a jeden salezián. Podľa našich informácií sú všetci v poriadku a podľa možností so svojimi komunitami pomáhajú trpiacim.

Epicentrom zemetrasenia s magnitúdou 6,5 po ktorom otrasy cítilo viac ako sto osád na celom západnom Balkáne, bolo miesto medzi Shijakom a Drač (po albánsky Durrës), neďaleko pobrežia, a tiež sa triaslo hlavné mesto Tirana, kde ľudia vychádzali do ulíc v panike. Podľa niektorých odborníkov hĺbka zemetrasenia medzi desiatimi a dvadsiatimi kilometrami odvrátila riziko cunami, ale neušetrila od smrti a ničenia najmä v Drači, druhom najväčšom meste a hlavnom prístave Krajiny orlov. Aj dnes v popoludňajších hodinách cítili severne od Tirany otrasy s magnitúdou 5,6. V samotnom meste Lezha je zničených 130 domov.

Celkovo zatiaľ hlásia 34 mŕtvych a viac ako 650 zranených, z ktorých 8 je v kritickom stave. Okolo ľudí je 20 nezvestných a 45 osôb vytiahli z trosiek živých.

Ľudia sa dnes večer, rovnako ako včera, radšej nevracajú do svojich domovov. Mnohí spia v autách alebo na poliach. V najviac postihnutých oblastiach je rozmiestnených viac ako 2 000 vojakov a 1 900 policajtov spolu s hasičmi, záchrannými tímami a posilňovacími tímami z niekoľkých krajín (viac ako 200 zamestnancov). Albánska vláda sprístupnila športové zariadenia (90 telocviční) v Drači, Kavaji, Vlore, Tirane a Lezhi.

Premiér Edi Rama povedal: „Všetky obete zemetrasenia budú ubytované v hoteloch, kým nebudú obnovené ich domovy.“ Premiér Rama oznámil, že s hotelmi v Drači, Kavaji a Vlore sa uzavrú dohody o ubytovaní rodín bez domova.

Saleziánka sestra Monika Méryová napísala: „Okolo štvrtej ráno nás zobudilo nepríjemné dunenie a zhaslo všetko osvetlenie na dvore. Zároveň nastali trhavé pohyby – ako keď lietadlo dostane turbulencie a všeličo praskalo. Vedela som, že to môže byť voda alebo zemetrasenie. Vedeli sme, že to nezvykne byť koniec, takže pri každom ďalšom záchveve, ktorých bolo dnes i včera ešte dosť, sme utekali von z budovy von, hoci záchvevy neboli také silné ako ten prvý. Celý deň sme žili v napätí, že znova bude treba utekať.“

Arcibiskup Frendo vyhlásil na piatok 29. novembra vo svojej diecéze „zvláštny deň modlitby a pôstu, aby Boh, ktorý môže meniť aj prírodné zákony, oslobodil krajinu od ‘rany’ zemetrasenia.“ Arcibiskup Tirany taktiež informoval o možnosti konkrétne pomôcť: „Na práve ukončenom stretnutí Charity sme rozhodli nepýtať ani oblečenie, ani potraviny, nakoľkotáto pomoc už bola promptne poskytnutá. Dôležitejšia je finančná pomoc. Vieme garantovať 100% transparentnosť.“

Sme pozvaní pridať sa k nim a modliť sa zvlášť za tých, ktorým neostalo nič a za tých, ktorí im pomáhajú konkrétnou pomocou.

Františka Čačková, OSF

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *