Facebook a Instagram, virtuálna realita, otázka o výchove vo vzťahu k mobilom, digitálne oratko aj list dona Bosca prispôsobený na svet sociálnych sietí. Saleziáni a sestry saleziánky, ktorí pracujú v pastorácii mladých, sa na dva dni stretli v Badíne, aby spolu rozmýšľali nad výzvami digitálneho sveta.

„Už je to pre našu generáciu vec celého života. Alebo sa budeme cítiť ako ryba vo vode a objavíme sviežosť a krásu toho všetkého a môžem to obohatiť a vplývať tam, alebo sa budeme cítiť ako v brečke, bahne… Táto téma nie je priorita na jeden rok, ale je to o tom, ako sa nastavíme na zvyšok nášho života. Chceme byť v tomto svete, lebo aj mladí sú v ňom,“ vysvetlil motivácie saleziánsky delegát pre pastoráciu mládeže a provinciálny radca don Ján Holubčík.

O trendoch a možnostiach, o tom čo sa deje v digitálnom svete a aké inšpirácie si z toho môže vziať saleziánska rodina, hovoril v utorok 5. novembra podvečer majiteľ digitálnej marketingovej agentúry PS:Digital a odchovanec saleziánov v Bratislave Peter Šebo. Čo to robí s deckami a mladými, ako porozumieť tomuto svetu a neodsudzovať ho, a tiež aké sú riziká a pozitíva – predstavila v stredu dopoludnia saleziánka spolupracovníčka Barbora Okruhľanská, ktorá sa už niekoľko rokov venuje mediálnej výchove. Peter Šebo následne doplnil množstvo podrobnejších informácií o sociálnych sieťach Facebook a Instagram, ako a prečo môžu byť užitočné v saleziánskom poslaní.

Saleziáni a sestry saleziánky spolu tiež diskutovali o tom, aké už majú skúsenosti v digitálnom svete a aké otázky to prináša. Napokon v stredu 6. novembra popoludní Barbora Okruhľanská ponúkla aj tipy ako sprevádzať deti, žiakov, mladých i rodičov v digitálnom svete, k čomu ich vychovávať. Ju samú inšpirujú k pozitívnemu postoju aj slová z posynodálnej Apoštolskej exhortácie pápeža Františka Christus Vivit, ktoré citovala vo svojej prezentácii: „Sú mladí, ktorí sú aj v tomto priestore kreatívni a dokonca geniálni… Vedia používať novú komunikačnú techniku na odovzdávanie evanjelia, hodnôt a krásy“ (Christus Vivit 104).

Veľmi dobrú odozvu medzi účastníkmi stretnutia mala možnosť vyskúšať si virtuálnu realitu, no tiež duchovný program ako napr. meditácia nad symbolmi a posolstvom mozaiky v kaplnke badínskeho seminára. Spolusestry a spolubratov prišla na krátko pozdraviť aj provinciálka sestier saleziánok sr. Monika Skalová, ktorá sama má veľmi blízko k mediálnemu svetu.

„Vy chcete, aby sme my chceli… sme radi, že ste nám dali nádej,“ vyjadrila v poďakovaní školiteľom sr. Marta Baňasová, provinciálna radkyňa pre pastoráciu mládeže u sestier saleziánok.

„Téma o médiách sa mi zdala ako aktuálna práve pre možnosť viac vidieť a pochopiť každého človeka v digitálnom svete; to čo ma najviac oslovilo bol spôsob, ako to bolo prezentované aj s interakciou,“ vyjadril svoje dojmy po stretnutí salezián Marián Zachar z komunity v Trnave.

Aj niekoľkí ďalší účastníci stretnutia odpovedali vo videu na to, čo sa ich dotklo, čo ich oslovilo, čo sa im páčilo.

rhsdb

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *