Slovenskí saleziáni si pripomenuli deň, kedy v Šaštíne začali svoje pôsobenie prví dvaja členovia tejto rehole. Kňazi Viliam Vagač a Jozef Bokor prevzali v Šaštíne 8. septembra 1924 správu farnosti a pútnického chrámu Sedembolestnej Panny Márie. Odvtedy saleziáni otvorili na Slovensku veľa ďalších stredísk pre výchovu mladých, aby z nich mohli rásť „dobrí kresťania a čestní občania“.

Deväťdesiatepiate výročie si pripomenuli v Šaštíne ďakovnou svätou omšou v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v nedeľu 8. septembra 2019. Perspektívu saleziánskeho diela zvýraznila deň predtým v Bratislave-Ružinove v Kostole svätého Vincenta de Paul slávnosť, pri ktorej piati mladí saleziáni zložili doživotné rehoľné sľuby. Vyjadrili tak svoje definitívne „áno“ Bohu, v poslaní k mladým ako členovia Saleziánskej kongregácie.

Slovenskí saleziáni aktuálne pôsobia v 18 mestách na Slovensku a tiež v dvoch komunitách v Rusku a v jednej v Azerbajdžane. Podľa príkladu zakladateľa, turínskeho kňaz Jána Bosca, ako vychovávatelia a pedagógovia sa na Slovensku venujú práci s mladými v strediskách-oratóriách, farnostiach, na misiách, na školách a internátoch, i v nápravnovýchovnom ústave pre mladistvých. Na východnom Slovensku sa dlhodobo venujú aj práci s Rómami v Bardejove-Poštárke a v Košiciach na sídlisku Luník IX.

Medzi známe osobnosti slovenských saleziánov patria blahoslavený mučeník Titus Zeman, ďalej básnici Gorazd Zvonický, Štefan Sandtner, profesori teológie a filozofie Andrej Dermek, Jozef Heriban a Anton Hlinka, bývalý provinciál a spisovateľ Ernest Macák, a mnohí ďalší. Viac sa o saleziánoch dozviete na webovej stránke saleziani.sk.

TK KBS informoval Rastislav Hamráček SDB

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *