K celosvetovej výzve na prijatie opatrení v záujme zastavenia klimatickej krízy sa zapojí aj saleziánska rodina na Slovensku. Podporila saleziánsku medzinárodnú iniciatívu Don Bosco Green Alliance Nedus našu budúcnosť!

„Ako môže k lepšiemu ovzdušiu prispieť jednotlivec? Nápadov je hneď niekoľko – uprednostnenie pešej chôdze, verejnej dopravy či bicykla pred automobilovou dopravou, využívanie hybridných či elektrických áut, vypínanie motora, ak auto nie je v pohybe, obmedzenie konzumácie mäsitej stravy a mliečnych výrobkov, kompostovanie organického odpadu, recyklovanie odpadu, využívanie energeticky efektívnych domácich spotrebičov a vykurovacích systémov, vypínanie elektroniky a svetiel, ak sa práve nepoužívajú. S akou aktivitou začneš 5. júna ty? Čas na zmenu je práve teraz. Pridaj sa. Nedus našu budúcnosť!“ vyzývajú v tlačovej správe organizátori kampane.

Na Slovensku sa k nej pridali Saleziáni Don Bosca a saleziánske organizácie vrátane občianske združenie SAVIO, Domka – Združenie saleziánskej mládeže, Laura – Združenie mladých, FMA – Dcéry Márie Pomocnice, ASC – Združenie saleziánov spolupracovníkov, Združenie exallievov don Bosca na Slovensku.

Kampaň sa koná pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia. Už od roku 1974 je 5. jún dňom, kedy celý svet venuje špeciálnu pozornosť problematike znečisťovania a ochrany životného prostredia. Hlavnou témou Svetového dňa životného prostredia 2019 je znečisťovanie ovzdušia. Dôležitosť venovať sa tejto problematike zdôrazňujú aj alarmujúce štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie, podľa ktorých každý rok zomrie na choroby spôsobené znečisteným ovzduším 7 miliónov ľudí, inak povedané 800 ľudí za hodinu alebo 13 ľudí každú minútu. Okrem fyzického zdravia má znečistené ovzdušie negatívny vplyv aj na mentálne zdravie človeka. Znečisteniu ovzdušia na úrovni, ktorá je zdraviu škodlivá, je vystavených 92% svetovej populácie. Kampaň Nedus našu budúcnosť! nám v Svetový deň životného prostredia 2019 pripomína, aké dôležité je prijímať opatrenia na ochranu ovzdušia a aké dôsledky má na naše zdravie zanedbávanie takejto ochrany.

Zuzana Suchová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *