Vo veku 104 rokov zomrel otec slovenskej dominikánskej rodiny P. Akvinas Juraj Gabura OP. Pohrebné obrady sa budú konať v sobotu 6. apríla 2019. Začnú sa zádušnou svätou omšou o 11:00 h v Kostole sv. Dominika na sídlisku Zvolen – Západ, informoval TK KBS Dominik R. Letz OP.

„Otec Akvinas Juraj Gabura OP odišiel do neba v piatok 29. marca 2019 okolo 23:00 h. Vo štvrtok ešte z lôžka koncelebroval svätú omšu – jeho posledná večera – a v piatok odovzdal svoju dušu Otcovi,“ informoval TK KBS Dominik R. Letz OP.

Otec Akvinas bol pravdepodobne najstarším rehoľníkom a kňazom na Slovensku. Narodil sa 17. januára 1915 v Dolnom Kubíne – Veľkom Bysterci a po maturite v Bratislave vstúpil v roku 1933 do Rehole dominikánov v Olomouci. Po kňazskej vysviacke v roku 1939 pôsobil v Trenčíne. Dvadsiateho druhého novembra 1952 bol odsúdený na doživotie za tzv. trestný čin velezrady, za to, že vyspovedal príslušníkov Bielej légie. Po 8 rokoch väznenia bol prepustený na amnestiu v roku 1960, pracoval ako robotník a skladník a popri tom sa venoval intenzívnemu apoštolátu v rodinách, ako aj ilegálnej obnove dominikánskej rehole, bratov, sestier i terciárov, na Slovensku.

Jeho život v odovzdanosti do Božej vôle zachytil dokumentárny film Akvinas – svedok viery. Stoštyroch narodenín sa dožil v povesti svätosti a v dobrom zdravotnom stave vďaka vzornej opatere sestier dominikánok a františkánok. Ešte stále dokázal slúžiť svätú omšu v koncelebrácii, do Eucharistie vkladal všetko. Neustále sa modlil a svoje utrpenie, ako vravel, vždy „premieňal na lásku“ a prial si jediné: „Čo najpokornejšie sa Pánu Bohu klaňať a čo najvrúcnejšie ho milovať.“

Zdroj: TK KBS, dle; ml

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *