Dvanásty ročník Dotyku krásy, ktorý sa opätovne uskutočnil 22. -24. 3. 2019 v Banskej Štiavnici, bol tento rok zasadený do nádherného rámu slnečného jarného počasia. Takmer dvesto účastníkov zo všetkých kútov Slovenska prišlo na tento festival, krásy, umenia, priateľstva, tvorivosti a zdieľania, aby spoločne počas troch dní meditovali tému stretnutia, ktorú charakterizovalo slovo Trhlina.

Krásnym úvodom do stretnutia bolo umelecké čítanie divadelnej hry francúzskeho dominikána Adriena Candiarda „Pierre a Mohamed“, v podaní slovenských hercov Štefana Bučka a Ladislava Bédiho, pod režijnou taktovkou Petra Weincillera. Hra približovala úryvky homílií a myšlienok bl. Pierra Claverieho, dominikána, biskupa z Oranu, a zápisky jeho šoféra Mohameda Bouchikhiho, ktorí boli zavraždení 1. augusta 1996 pri návrate z letiska na biskupský úrad. Silu myšlienok a výpovedí podčiarkovala podmanivá hudba v podaní mladých hudobníkov z Prešova. Silným momentom predstavenia bola modlitba 21. ročného moslima Mohameda: „… ak Pierre musí zomrieť, umožni mi, aby som bol v ten moment s ním. Bolo by to veľmi smutné, keby Pierre, ktorý tak miluje priateľstvo, nemal žiadneho priateľa pri sebe, aby ho sprevádzal v hodine smrti…

Sobotňajší program pokračoval prednáškou brata Lukáša, ktorý predstavil trhlinu v živote Pierra Claverieho. Podľa Pierra Claverieho sa Ježiš Kristus postavil do trhlín, ktoré rozdeľujú ľudstvo. Teda tam, kde je odmietanie a intolerancia. A svojich učeníkov posiela do tých istých trhlín s rovnakým poslaním uzdravovať a zmierovať.

Ďalší program pokračoval prácou v dieľňach. Novinkou tohto ročníka bola okrem tradičných dielní divadla, hudby, slova, textilu, maľby, hliny, architektúry, dreva a fotografie aj dielňa Ticha. Ten, kto potreboval v tichu pomeditovať o počutom a zažitom, mohol naboso vstúpiť do krásne zdekorovanej dielne. V dielňach účastníci reflektovali trhlinu z rôznych oblastí a uhlov pohľadu. Výsledkom boli prezentácie ich dotyku s trhlinou.

Nedeľný program priniesol po svätej omši v Kostole sv. Kataríny novinku – panelovú diskusiu odborníkov z rôznych oblastí na tému O trhline z rôznych perspektív. Diskutéri sa vo svojich príspevkoch dotkli tém, ako trhliny vo vzťahoch, vysporiadanie sa s inakosťou a jej prezentácia v umení, etický, spirituálny a teologický rozmer trhlín v našich životoch. Stretnutie už tradične vyvrcholilo prezentáciou dielní divadlo a hudba.

A na záver – hodnotenie stretnutia podľa jednej účastníčky, ktorá sa na Dotyku krásy zúčastnila po prvý krát: „Veľmi sa mi páčila celková atmosféra, vytvorená krásnym prostredím a ľuďmi, ktorí sem prišli kvôli priateľstvu, na ktoré bolo toľko apelované počas piatkového divadelného predstavenia „Pierre a Mohamed“… Z Dotyku som si odniesla aj zopár hlbších myšlienok na zamyslenie. Téma mi úplne „sadla“, lebo trhliny sú všade, kam sa pozrieme, či už sa to týka vzťahov, rozdielností v názoroch alebo čohokoľvek iného…, avšak vždy vedie cesta k zaceleniu, premosteniu trhliny, čiže k priateľstvu. Som naozaj rada, že som mohla na Dotyku krásy byť… Ďakujem.

Zdroj: dominikanky.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *