Od príchodu sestier uršulínok do Trnavy ubehlo už 300 rokov. Tento míľnik pribudol do histórie mesta 24. septembra 1724, odkedy sa trnavské uršulínky neúnavne venujú výchove a vyučovaniu mládeže, nepočítajúc nedobrovoľnú prestávku počas 40 rokov totalitného komunistického režimu.

Jubileum sestry uršulínky slávia už od sviatku ich zakladateľky sv. Angely Merici 27. januára 2024. Odvtedy sa každú prvú nedeľu v mesiaci spoločne s veriacimi modlili večerné chvály v ich kostole a každého 27. dňa v mesiaci dali odslúžiť svätú omšu za všetkých ľudí, ktorí počas troch storočí so sestrami uršulínkami spolupracovali.

Oslavy vyvrcholili v sobotu 19. októbra 2024, kedy sestry pripravili bohatý program na znak vďaky. Slávnosť sa začala svätou omšou v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave, ktorej hlavným celebrantom bol apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli.

„Do minulosti sa pozeráme s vďakou, do prítomnosti s radosťou a entuziazmom, do budúcnosti s nádejou,“ povzbudil prítomných v homílii. Ako povedal, len tak môžeme byť uveriteľní v našom apoštoláte. A to je to, čo v Katolíckej cirkvi stále viac potrebujeme – svedkov Ježiša Krista plných vďačnosti, radosti a entuziazmu.

Oslavy pokračovali popoludňajším agapé, návštevou Kostola sv. Anny, kláštora a uršulínskych škôl, spojenou s výkladom histórie a vystúpením žiakov. Záver slávnostného programu sa konal v Dome kultúry v Trnave, kde si hostia vypočuli inšpiratívny príbeh Uršulínky v službe Životu, ktorý bol spojený s úryvkami filmov a príhovormi aj bývalých riaditeľov trnavských škôl: Základnej školy s materskou školou Angely Merici a Gymnázia Angely Merici.

Rímska únia Rádu sv. Uršule je jedna z vetiev duchovnej rodiny založenej sv. Angelou Merici. Tento medzinárodný, kontemplatívno-apoštolský inštitút charakterizuje snúbenectvom s Kristom (kontemplácia), materstvom (apoštolát) a sesterstvom (komunitný život). Ich poslaním je výchova so zreteľom na evanjelizáciu.

Viac informácií o sestrách uršulínkach je možné si pozrieť na ich webstránke ursulinky.sk.

Zdroj: TK KBS / Arcibiskupský úrad v Trnave, Júlia Kubicová