V rekolekčnom centre Totus Tuus v poľských Zembrzyciach sa v dňoch 27. až 29. septembra konalo stretnutie Európskej služby communia (ESC) CHARIS. Jeho účastníci zvolili novú ESC a kontinentálny koordinačný tím, ktorého členom sa stal aj slovenský zástupca – P. Jozef Mihok CSsR.

Stretnutie sa začalo svätou omšou, ktorej predsedal pomocný krakovský biskup Robert Chrząszcz. Vo svojej homílii poukázal na dôležitosť otázky, ktorú Ježiš položil apoštolom: „Za koho ma pokladáte vy?“ Biskup hovoril o potrebe mať dôverný vzťah s Ježišom a svedčiť o tomto vzťahu v každodennom živote a rozhodnutiach.

Zoltán Vegh, národný koordinátor Národnej služby communia (NSC) Maďarsko a bývalý koordinátor kontinentálneho koordinačného tímu, sa neskôr zamyslel nad poslednými tromi rokmi mandátu ESC a nad tým, čo sa za toto obdobie európskej službe podarilo dosiahnuť a akým výzvam čelila.

Tony Laureys, európsky zástupca Medzinárodnej služby communia (ISC), hovoril o význame zmluvných spoločenstiev v CHARIS. Josip Bilandžija, zástupca mládeže v ISC, sa venoval dvom témam: úlohám ESC a novej stratégii pre mládež v CHARIS. Enrico Berardo, národný koordinátor NSC Švajčiarsko a člen Komisie CHARIS pre modlitbové skupiny, hovoril o situácii modlitbových skupín v Európe.

Voľby do ESC a koordinačného tímu prebiehali v dvoch etapách. V prvej etape boli prítomnými členmi s volebným právom zvolení traja zástupcovia spoločenstiev a dvaja zástupcovia mládeže, ktorí doplnili ESC. Za zástupcov spoločenstiev boli zvolení Dominik McDermott z Veľkej Británie, Milan Bednárik zo Slovenska a Vojtěch Koukal z Česka. Za zástupcov mládeže boli zvolení Priyanka Chourhary z Česka a José Luis Garrido Labrador zo Španielska.

Foto: Charis

Po zvolení a doplnení nového ESC sa uskutočnili voľby nového kontinentálneho koordinačného tímu. Do neho boli zvolení Enrico Berardo (národný koordinátor NSC Švajčiarsko), Priyanka Chourhary (zástupkyňa mládeže z NSC Česká republika), P. Jozef Mihok CSsR (národný koordinátor NSC Slovensko), Teresa Lally (národná koordinátorka NSC Škótsko), Zoltán Végh (národný koordinátor NSC Maďarsko), Lordan Ljubenkov (delegát národného koordinátora NSC Chorvátsko) a Antoni Tompolski (národný koordinátor NSC Poľsko).

Voľby boli zavŕšené svätou omšou, ktorej predsedal Christophe Blindt, zástupca charizmatických kňazov v ISC. Stretnutie sa skončilo svätou omšou, ktorej predsedal P. Jozef Mihok CSsR, nový člen Kontinentálneho koordinačného tímu, informoval Marvin Rodriguez, výkonný sekretár CNSC.

Zdroj: TK KBS
Ilustračné foto: Františka Čačková, OSF