V Nových Zámkoch si veriaci cez víkend pripomenuli 800. výročie od stigmatizácie svätého Františka z Assisi. V športovej hale si bratia františkáni pripravili program pre rehoľníkov a verejnosť z celého Slovenska.

Program slávenia sa začal modlitbou františkánskeho ruženca. Po nej vystúpili zbory. Slávnostnú svätú omšu celebroval nitriansky pomocný biskup Mons. Peter Beňo. „Cez stigmatizáciu sa svätý František ešte väčšmi pripodobnil Ježišovi ukrižovanému. Ale to ho nezbavilo takého postoja radosti, jednoduchosti, postoja, že aj naďalej mohol chváliť a oslavovať Pána. Takto to nech je aj pre nás asi dnes takým odkazom, snažiť sa byť podobný Kristovi a s radosťou ohlasovať jeho posolstvo,“ uviedol.

Stigmatizáciu svätého Františka na hore La Verna priblížil provinciál františkánov, brat Juraj Andrej Mihály. „Vieme, ona sa udiala v roku 1224 a v tom čase v septembri v takej jeho osobnej hlbokej modlitbe sa mu zjavil Pán Ježiš ako 6-krídlový serafín, ale teda v podobe ukrižovaného Krista a potom mu ostali na tele stigmy, ktoré boli ako prvé oficiálne v cirkvi uznané a tento sviatok stigmatizácie sa potom preniesol do celého sveta, zvlášť františkánskeho sveta.“

Od roku 2023 do roku 2026 slávia františkánske rehole 800. výročia viacerých udalostí zo života ich zakladateľa. Po prvých jasličkách v Grecciu a tohtoročnom výročí stigmatizácie si v ďalších dvoch rokoch pripomenú aj chválospev Pieseň brata slnka a tranzitus svätého Františka.

Zdroj: TK KBS / Rádio LUMEN