Koncom  júna v dňoch 27. – 29. 6. 2024  sa stretli sestry z rôznych rehoľných kongregácií a komunít na biblicko- formačnom seminári “Umenie starnúť v komunite”, zameraný hlavne na vekové obdobie 62+. Seminár organizovala KVRPS – spirituálna komisia a zúčastnilo sa ho 30 rehoľných sestier.

Hlavným prednášajúcim bol o. ThDr. Marián Bublinec, PhD. predložil sestrám pohľad na antropológiu života osoby cez pohľad Erika Eriksona a prepojil to s kráčaním a biblickým pohľadom Starého aj Nového zákona. Nasledoval blok sebapoznávacích a komunikačných aktivít, ktoré viedla sr. Renáta Jamborová zo Spoločnosti sociálnych sestier.

Prostredie Penziónu, kde seminár prebiehal, bolo tiež istou retro-spomienkou na časy pred totalitou a prvé semináre, či duchovné cvičenia, ktoré si sestry na tomto mieste konali. Krásna zelená príroda okolo Penziónu Charitas iba umocnili pozitívny dojem a skúsenosť s informáciami, ktoré sestry prijímali. Seminár bol podporený cez projekt Conrad Hilton, čo znížilo náklady na finančné výdaje sestier.

Účastníčky sa podelili: „Bolo to osvieženie, nový rozlet, radosť, čas milosti…príležitosť znova sa otvoriť pre lásku. Povzbudivé bolo stretnutie zo sestrami v podobnom veku a období v ako práve som. Veľmi vhodné a výborné prednášky pre naše vekové obdobie, posilnila som si ducha a naplnila sa láskou. Bola to príležitosť zastaviť sa a zamyslieť sa ako ďalej. Vzájomné zdieľanie bolo veľmi obohacujúce, dostala som informácie, ako tento úsek života kvalitnejšie prejsť, nebáť sa púšťať veci z rúk a napĺňať ich duchovnými hodnotami. Mohla som lepšie pochopiť seba,  počuť čím žijú iné sestry v rovnakom veku. Človek nevyžije len zo sebadarovania, všade, kde som, budem si niesť slová žalmu: „Pane, nauč nás rátať naše dni, aby sme našli múdrosť srdca.“

V uvedených témach s touto vekovou kategóriu sestier plánuje Spirituálna komisia KVRPS pokračovať aj v ďalšom období. Ako povedala jedna z organizátorov: „Tešíme sa pozitívnej odozve a veríme, že získané informácie a skúsenosti prinesú požehnanie do životov sestier aj komunít, posilnia radosť a šťastie zo zasväteného života a upevnia nádej s istotou kráčať v náručí Pánovej lásky.“   

Sr. Renáta Jamborová, SSS