Takmer 400 ľudí zo Slovenska sa vydá do Lúrd, kde sa od 15. do 19. septembra 2023 uskutoční 17. slovenská púť chorých. V programe sú naplánované viaceré slávenia a modlitby na mariánskom pútnickom mieste, ktoré navštevujú milióny ľudí z celého sveta. 

„Chceme putovať pod ochranou Nepoškvrnenej Panny Márie, načerpať a poďakovať Bohu za všetko, čo nám dáva. Nie každý chorý má možnosť ísť do Lúrd, preto aj skupina, ktorú vedieme bude zastupovať chorých na celom Slovensku,“ hovorí sestra Timotea Mordelová, SMVS. 

Do Francúzska vyrazia v piatok 15. septembra v skorých ranných hodinách slovenskí pútnici, o ktorých sa bude starať 12 lekárov, dvaja medici a 13 zdravotníkov. K dispozícii bude aj 27 rehoľných sestier Satmárok a 44 dobrovoľníkov. Sprevádzať ich bude nitriansky pomocný biskup Mons. Peter Beňo a 16 kňazov. Zúčastnia sa na nej zdravotne postihnutí vozíčkari, imobilní, zrakovo a sluchovo postihnutí, a tiež deti. 

Združenie Rodina Nepoškvrnenej organizuje púť s dvomi charterovými letmi. Naplánovaný je spoločný program v miestnych bazilikách a okolí. Je to prvýkrát, čo chorí zo Slovenska putujú lietadlami, predchádzajúcich 16 pútí bolo vlakom. Posledná vlaková púť bola ešte pred pandémiou v roku 2019.

Denné reporty z púte bude prinášať aj Rádio Lumen.

Združenie Rodina Nepoškvrnenej vzniklo na Turíce v Jubilejnom roku 1975. Jeho zakladateľkou je sestra Mária Bernadeta Pánčiová z Kongregácie Milosrdných sestier sv. Vincenta – Satmárok, ku ktorej je toto združenie pričlenené. Rehoľa Satmárok plánuje začať jej proces blahorečenia. 

Pápež Ján Pavol II. oficiálne schválil a potvrdil Rodinu Nepoškvrnenej 8. júna 1991 na spomienku Nepoškvrneného Srdca Panny Márie. Rodina Nepoškvrnenej medzičasom prekročila hranice Slovenska. Dnes má svojich členov po celom svete.

Hermana Matláková, SMVS
Foto: Senguttuvan gv / Pixabay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *