Výstižne, jednoducho, radostne a s humorom. Takto sa don Jozef Luscoň, autor knihy Veselo o saleziánoch, snaží priblížiť históriu saleziánov počas ich storočného pôsobenia na Slovensku.

Množstvo príbehov a svedectiev ukazuje, ako bola táto rehoľa od počiatku zrastená so slovenským ľudom. Dá sa povedať, že saleziáni s mnohými z vás či z vašich blízkych hladovali, spolu sa radovali a za komunizmu i sedeli vo väzení. Ale prežili a sú tu. Cieľ knihy (z edície Viera do vrecka) je veľmi jednoduchý: Nezabudnúť na všetko to krásne a dobré, čo saleziáni priniesli do nášho národa. A aby v srdciach ľudí vznikla vďačnosť dobrotivému Bohu a Panne Márii za všetko, čo s ich a vašou pomocou dokázali.

„Priatelia, teším sa, že v tejto knihe sa o saleziánoch dozviete aj niečo, čo ste o nich ešte nepočuli. Už sto rokov ťahajú v národe radostnú niť, tak prečo ju neodhaliť ešte viac? Ja som sa o to pokúsil a ponúkam vám ju. Žehnám vám a pri čítaní prajem radostný úsmev na tvári,“ uviedol Jozef Luscoň, SDB.

Ukážka z knihy

Heslo: „So Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak!“ sa zmenilo na: „So Sovietskym zväzom na večné časy a niekedy inak!“ No mnohí komunisti len preobliekli kabáty a fungovali ďalej ako predtým. Materialistické vnútro nezmenili. Hrabať k sebe neprestali.

A „porazení“, štyridsať rokov gniavení saleziáni mali z Božej milosti a vďaka utrpeniu väznených spolubratov toľko členov, koľko pred Barbarskou nocou – viac ako 290. Keďže spoločnosť sa zmenila, aj činnosť saleziánov musela byť iná. Už to u nich nebolo ako predtým, ale to najdôležitejšie – saleziánska charizma im zostala. Don Bernardín Šipkovský (1923 – 2011) chcel držať krok s dobou i s mladými, preto sa pýtal mladších spolubratov: „Bratia, čím žije dnešná mládež?“ Povedali mu: „Počítačmi, don Šipkovský, počítačmi.“ A ten v nasledujúcu nedeľu kázal: „Drahí veriaci, dnes v dobe elektrónkových počítačov…“ Smiech veriacich mu dosvedčil, že ho počúvajú…

O autorovi

Jozef Luscoň (1959) je salezián kňaz. Narodil sa na Orave, študoval katechetiku v Krakove a masmédiá v Ríme. Svoje vedomosti odovzdával študentom na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Autorsky prispieva do viacerých médií. Stále má kontakt s mladými a rád pre nich píše rôzne publikácie a články. Osvojil si totiž filozofiu dona Bosca: „Kam nemôžem prísť ja, pošlem knihu.“

Tento rok prináša edícia Viera do vrecka synodálne témy, ktoré zahŕňajú základné prvky  saleziánskej spirituality. Predstavuje charizmu saleziánov dona Bosca ako dar pre mladých a pre Cirkev na Slovensku. V tejto edícii už vyšli knihy Radostne a s nádejou a V harmónii povolaní. Ročné predplatné edície Viera do vrecka si môžete objednať TU.

Viac informácií o edícii a Vydavateľstve DON BOSCO nájdete na e-shope www.donbosco.sk

TK KBS informoval Peter Novák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *