Od 12.3. do16.3. na pozvanie europoslankyne Miriam Lexmann navštívili slovenskí rehoľníci mesto Štrasburg. Nešlo len o poznávanie mesta a europarlamentu. Úlohou zasvätených bolo zúčastniť sa na otvorení výstavy k 35.výročiu sviečkovej manifestácie. V tomto duchu sa niesla aj návšteva mesta.

Už v prvý večer priniesli zasvätení svoje svedectvá a za prítomnosti ostatných pozvaných hostí hovorili o ich priamej účasti na sviečkovej manifestácii. Členovia Ústavu pamäti národa boli veľmi povzbudení takýmito svedectvami a vyzvali aj ďalších zasvätených, aby sa nebáli hovoriť o tom, čo zažili a nepokladali to za samozrejmosť.

Ďalší deň návštevy Štrasburgu zasvätení navštívili katedrálu, kde mali možnosť byť aj na svätej omši v slovenskom jazyku. Neskôr nasledovala plavba loďou a návšteva europarlamentu.

Pri tejto návšteve bola otvorená výstava k 35.výročiu sviečkovej manifestácie, na ktorej sa okrem pozvaných hostí zúčastnili aj europoslanci z Poľska, Česka a Maďarska. Už v roku 1988 európsky parlament vydal dekrét, ktorý odsúdil zásah polície voči vlastným občanom. Počas otvorenia výstavy sa prečítal aj tento dekrét ako spomienka na to, že je dôležité aj dnes si pripomínať nespravodlivo stíhaných aj v iných krajinách a nemali by na to zabúdať hlavne krajiny, ktoré si tým prešli. Otvorenie výstavy sprevádzali hudbou a spevom bratia kapucíni, ktorí zvolili piesne, ktoré napísali v období okolo roku 1988.

Ďalší deň návštevy zasvätení a pozvaní hostia strávili v meste Štrasburg, kde navštívili kostoly a pamiatky mesta. Medzi najväčší zážitok patrila návšteva evanjelického kostola, v ktorom bol pokrstený Charles de Foucauld (kostol v tej dobe patril katolíkom).

Podrobnejší text a video nájdete na TK KBS.

Hermana Matláková, SMVS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *