Nezvyčajné výročie slávi rehoľa sv. Augustína. Týka sa 1300 rokov prenesenia pozostatkov sv. Augustína do Pavie (Taliansko).

Svätý Augustín zanechal po svojej smrti v roku 430, knižnicu plnú svojich kníh a kláštory plné mníchov. 26. februára 2023 uplynie podľa historických údajov 1300 rokov, odkedy bolo jeho telo uložené do hrobu v Pavii (Taliansko). Svätý Fulgencius, biskup z Ruspe, preniesol pozostatky Augustína na Sardíniu. Zo Sardínie ich potom v roku 723 kráľ Liutuprandus vykúpil zlatom od saracénov a vo svojom sídle pripravil hrobku jednému z najväčších intelektuálov a svätcov kresťanstva.

Liutprand, kráľ Longobardov v rokoch 712 až 744, bol jedným z najlepších longobardských panovníkov. V roku 722 to bol on, kto od Saracénov za množstvo zlata kúpil pozostatky svätého Augustína a nechal ich priviesť po mori z Cagliari do Pavie, hlavného mesta kráľovstva. Liutprand dal uložiť telo svätého Augustína v jestvujúcom kostole svätého Petra (in Ciel d’Oro) 26. februára roku 723 a priľahlý kláštor benediktínov vybavil značným ekonomickým majetkom. Neskôr v roku 1327 bol kostol a hrobka zverený bratom augustiniánom, ktorý ho majú dodnes v správe.

Pozostatky tela sv. Augustína sú od roku 1900 uložené pod oltárom, ktorý tvorí základ mramorovej archy zo 14. storočia. Pozostatky boli vedecky preskúmané v roku 1884 s povolením pápeža Leva XIII. a odborníci napočítali 225 úlomkov rôznych veľkostí zo všetkých častí tela, vrátane 21 kusov lebky. Posvätné pozostatky tela sv. Augustína ležia vo vnútri krištáľovej a pozlátenej bronzovej urny z roku 1833, ktorú objednal biskup z Pavie Mons. Luigi Tosi. Neskôr v roku 1884 ju dal skrášliť biskup Mons. Agostino Riboldi.

Na prednej strane pod biskupskými insígniami je napísané Ossa S. Augustini Episcopi ed Doctoris; na zadnej strane pod augustiniánskym symbolom zraneného srdca je napísané In Dei amore et animarum consumptum – Spotrebované láskou k Bohu a k dušiam.

Krištáľová a pozlátená bronzová urna je vložená do pôvodnej striebornej urny, vzácneho lombardského zlatníckeho artefaktu z ôsmeho storočia. Objednal ju kráľ Liutprand, keď bolo telo svätého Augustína prevezené do Pavie. Na 4 stranách je urna zdobená štyrmi fóliovými krížmi ozdobenými rozetami s postavou Ježiša Krista v strede. Nimi sa inšpiroval umelec Pupi Perati k vytvoreniu pektorálu, ktorý darovala diecéza Pavia Svätému Otcovi Benediktovi XVI. počas jeho návštevy 22. apríla 2007.

Dvakrát do roka, 24. apríla, na sviatok Obrátenia a krstu svätého Augustína, a 28. augusta, v deň jeho smrti, je krištáľová a pozlátená bronzová urna vystavená, aby si veriaci mohli uctiť veľkého cirkevného otca.

Zdroj: aug.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *