Generálny predstavený Spoločnosti Božieho Slova Paulus Budi Kleden menoval nového provinciála na Slovensku P. Marka Vaňuša, SVD. Túto službu prevezme 1. mája 2023. Jeho zástupcom je P. Pavol Hudák.

P. Marek Vaňuš sa narodil 13. augusta 1977 v Zlatých Moravciach. Stredoškolské vzdelanie absolvoval na Gymnáziu sv. Cyrila a Metoda v Nitre, kde v roku 1995 zmaturoval. V tom istom roku po polročnom postuláte vstúpil do noviciátu Spoločnosti Božieho Slova. V septembri 1996 zložil prvé rehoľné sľuby a nastúpil na štúdium filozofie a teológie na Teologickom inštitúte sv. Alojza – neskôr Teologickej fakulte Trnavskej univerzity v Bratislave. 8. septembra 2001 zložil v Nitre doživotné rehoľné sľuby, kňazskú vysviacku prijal z rúk arcibiskupa Jána Bukovského, SVD 22. júna 2002 v Nitre.

Po kňazskej vysviacke nastúpil ako kaplán do farnosti Terchová. V roku 2004, odišiel na vyššie teologické štúdiá na Pápežskú Gregorovu univerzitu do Ríma. V rámci štúdií absolvoval letný semester 2006 ako externý študent na františkánskej fakulte Biblických vied a archeológie v Jeruzaleme. Licenciátne štúdiá ukončil záverečnou skúškou v júni 2007.

Od septembra 2007 do januára 2012 pôsobil ako prefekt seminaristov Spoločnosti Božieho Slova v Bratislave. Zároveň od septembra 2009 začal prednášať predmety Nového zákona na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity v Bratislave, v čom pokračuje dodnes.

Po trojročnom absolvovaní doktorandského štúdia biblickej teológie na Pápežskej Gregorovej univerzite v Ríme (2012-2015) obhájil v marci 2015 svoju dizertačnú prácu. Medzitým bol od augusta 2014 poverený koordinovaním biblického apoštolátu v rámci Spoločnosti Božieho Slova, čím sa stal súčasne i oficiálnym reprezentantom rehole v rámci Katolíckej biblickej federácie. Je poverený organizáciou dvojmesačného rezidenčného kurzu Dei Verbum v Centro Ad Gentes v Nemi.

Novému provinciálovi a celému provinciálnemu vedeniu vyprosujeme hojnosť Božieho požehnania a darov Ducha Svätého pre ich službu.

Zdroj: verbisti.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *