Kritický stav nitrianskej Kalvárie sa rozhodli riešiť misionári zo Spoločnosti Božieho Slova, ktorí na mieste spravujú nielen samotné zastavenia, ale aj Kostol Panny Márie a Misijný dom Matky Božej. Cieľom obnovy Kalvárie je v etapách zrekonštruovať zastavenia krížovej cesty, kostola a zveľadenie areálu Kalvárie.

„Obnova Kalvárie bude možná najmä vďaka podpore súkromných firiem a individuálnych darcov. Vďaka vašim darom môžeme zabezpečiť pravidelnú údržbu kaplniek a celého areálu a zachovať Kalváriu peknú aj pre ďalšie generácie,“ píšu verbisti na stránke https://kalvaria.verbisti.sk/www/obnova/, kde je možné nájsť zoznam foriem podpory. Prvou je finančná podpora priamo na účet alebo prostredníctvom portálu darujme.sk. Ďalšou možnosťou je forma kúpy darčekových predmetov z limitovanej edície vydanej špeciálne na účely podpory projektu obnovy. Záujemcovia sa tiež môžu stať donormi niektorého zo zastavení krížovej cesty. Pomôcť sa tiež dá zdieľaním informácie o obnove medzi priateľmi a rodinou.

„K obnove Kalvárie chceme pristúpiť etapovito záchranou a opravou kaplniek zastavení Krížovej cesty a priľahlých kaplniek, reštaurovaním reliéfov, rekonštrukciou kaplnky Božieho hrobu a obnovou jej pôvodnej výzdoby, osvetlením kalvárskeho vršku, obnovou Kostola Nanebovzatia Panny Márie a vytvorením nového modlitebného miesta patriaceho Guadalupskej Panne Márii. Projekt obnovy Kalvárie chceme realizovať v 4 etapách, v ktorých máme ambíciu prinavrátiť krásu a dôstojnosť nitrianskej Kalvárii. Cieľom je nielen záchrana, ale aj zveľadenie miesta, ktoré je dominantou Nitry i Nitrianskeho kraja,“ uvádzajú misionári verbisti. Kalvária je jedným zo siedmych nitrianskych vŕškov a patrí medzi najnavštevovanejšie miesta Nitry.

V 17. storočí mariánsky vŕšok začali zdobiť pôvodné zastavenia Krížovej cesty z rokov 1673 – 1681. Táto pôvodná krížová cesta so siedmymi zastavenia bola jednou z najstarších na Slovensku. V roku 1885 zastavenia Krížovej cesty nahradili nové, ktoré dnes patria medzi kultúrne dedičstvo Slovenska. Areál Kalvárie sa postupne rozrástol o podzemné priestory krypty kostola, Lurdskú jaskynku, viaceré sakrálne a profánne objekty, Misijný dom s múzeom národov a kultúr. Od roku 1766 je nitrianska Kalvária miestom výročných ďakovných pútí pri príležitostí Slávnosti Nanebovzatia Panny Márie. Je miestom oddychu, športu, turistiky, kultúry a pre nás veriacich je aj miestom stretnutia sa s Bohom. Ročne ju navštívia tisícky pútnikov, turistov, športovcov, rodín a návštevníkov z blízkeho i ďalekého okolia.

Zdroj: TK KBS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *