Bratislava, 13. mája 2020 – Dnes si saleziánky pripomínajú sviatok ich spoluzakladateľky Márie Dominiky Mazzarellovej a tento rok ich čaká aj oslava 80. výročia príchodu na Slovensko.

Presným dátumom, keď saleziánky začali pôsobiť na Slovensku, je nedeľa 16. júna 1940. Oslavy 80. výročia sa tento rok mali konať 16. mája v Košiciach za účasti generálnej predstavenej Yvonne Reungoat, ktorá sídli v Ríme. Pre situáciu s vírusom COVID-19 sa oslava uskutoční bez generálnej predstavenej len osobitne v slovenských komunitách, ktoré navštívi provinciálna predstavená na Slovensku Monika Skalová.

Počas oslavy sa mala uskutočniť aj výstava obrazov a sviec, ktorých ukážky ste mohli zachytiť na webe a sociálnych sieťach sestier saleziánok. Autorky Andrea Miklovičová a Lenka Pukajová vymysleli alternatívu, ako sa k nim môžete dostať: „Založili sme blog na adrese salezianky80.blogspot.com, kde si všetko môžete prezrieť znova a aj vidieť, ktoré obrazy a sviece sú už rezervované a ktoré je možné si ešte rezervovať. Na stránke sa pri každom exponáte nachádza informácia s vysvetlením, na akú historickú udalosť saleziánok z ich 80-ročného pôsobenia na Slovensku ním chceme poukázať.“

Oslavy začnú už dnes na sviatok spoluzakladateľky Márie Dominiky Mazzarellovej sprístupnením videa. Pripravili ho Paula Zelenayová a rôzni mladí na vlastné náklady pod vedením sestry saleziánky Gabriely Baňasovej. Vo videu sa približuje život a charizma svätej Márie Dominiky.

O priebehu osláv budeme informovať a môžete ich sledovať na stránkach salezianky.sk, facebook.com/Salezianky a na Instragrame sestry_salezianky.

Dagmara Čepelová, FMA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *